Викове и заплахи огласиха днес пловдивския съд. Причината бе скандал между подсъдим и свидетел, по време на делото  срещу двамата затворници Мартин Митев - Кабуто и Калоян Алексиев. Те нападнали и обрали друг обитател на затвора в Пловдив -  сводника Калин Витанов, като чрез сила му отнели часовника и мобилния телефон. 

По време на заседанието днес под конвой от затвора бяха докарани четирима лишени от свобода, свидетели на нападението, които трябваше да разкажат пред магистратите какво се е случило във въпросния ден. Погледите прикова един от тях – Костадин Кашилски, който застана пред съда с екстравагантен стайлинг. Лишеният от свобода бе избрал къси дънки, под които бе с клин, а отгоре оранжева блуза на дупки, имитираща пола.  

Още по култови обаче бяха показанията му пред съдия Шейтанова. Той описа цялата ситуация преди една година като „семеен скандал”.

„Шантава работа. Такива работи стават в затвора, че си нямате представа. Всеки ден стават скандали за дрога и телефони. В килиите е като депо за дрога, все едно си на улицата. Така и миналата година – аз спях и се събудих от силни викове и крясъци. Като станах видях Калин, който крещеше, а до него беше Тишо /Тихомир Борисов/. Чух ги да се наговарят, какво ще казват и обясняват. „ Ей ся ще ги нагодим тия наркоманчета”, каза Калин на Тишо. Разбрах после, че скандалът бил за някакъв телефон. Тия двамата постоянно въртят интриги и сплетничат. Обвиниха ме преди време, че искам да ги убия. Калин си върти бизнеса от затвора. Той е дилър на женска плът. С две думи всеки прави каквото си иска зад решетките”, сподели култовият затворник.

Веднага след него показания даде още един затворник – Йордан. Той бе призован по искане на адвоката на Мартин Митев. Защитникът поиска от него обяснение къде е бил в деня на инцидента, както и пет дни по-късно. 

„Аз бях в приемното отделение през този период. Нямам нищо общо с това. До съда съм изпратил писмо, в което описвам какво знам и съм отправил молба да не бъда призоваван. Не съм питал и не съм искал да знам. Не съм човекът, на който да се обясняват или споделят. Единственото нещо, което знам е, че Калин Витанов има проблем с всички зад решетките. Срещу него има  дела за лъжесвидетелстване от полицаи. Набедил органите на реда, че са го обрали по време на ареста му. Има и заведени жалби срещу него. Той лъже. Калоян имаше телефон – бяло HTC. Не знам какво стана с апарата, но сега не е в него”, разказа Йордан. Той бе поканен при съдията, за да разпознае, дали това е бил телефона на Калоян.

„Да, това е телефона, но пак казвам - не знам нищо”, допълва затворникът.

Скандал предизвикаха показанията на лишения от свобода Ивайло Врацов. В момента мъжът изтърпява присъда за кражба, а преди това е съден за тежко умишлено престъпление. Думите му заковаха обвиняемите, тъй като именно тях посочи за извършители.

„ Преместиха ме от трети в шести пост. Това стана през август миналата година. Калоян ми сподели, че е извършил грабеж от един сводник. Помоли ме да свидетелствам в негова полза и да разкажа, че всъщност телефонът бил негов. Продал го за дрога на Калин, а последният не му се издължил и затова отишли да си го вземат. Обясни ми как изглежда телефонът, показа ми дори и обвинителния акт. Повтаряше: „Моля те, брат. Защити ме. Подсъдим съм и ме грозят до 10 години”. Аз обаче не обичам да лъжа и затова подадох сигнал до директорът. После дойде полиция и ме разпитваше. Заради това поисках да ме преместят пак на трети пост”, заяви Врацов.

Той добави още, че Мартин не е виновен за инцидента. Калоян му споделил, че нападнал Калин, обрал го, но при боричкането паднал върху сводника шкафа. Тогава се намесил Мартин, който помогнал с вдигането на въпросната мебел.

„Яд ме е за момчетата. Ясно е, че са го извършили, няма спор, но защо не си признават”, каза Ивайло, което предизвика гнева на Алексиев. Обвиняемият скочи от скамейката и започна да вика по свидетелят. 

„Кой си ти, че ще казваш кой какво е извършил? Ей, мухльо ще ти кажа аз, кой е виновен”, крещеше Калоян. Всичките осем охранителя в съдебната зала се впуснаха да усмиряват мъжете. С белезници свидетелят бе отведен от залата.

Разпитани бяха още дежурният надзирател, който обаче почти не помнеше какво се е случило във въпросния ден.

Защитниците на двамата подсъдими поискаха да се назначи нова съдебномедицинска психична и психиатрична експертиза, която да има за цел да отговори на въпроса, дали обраният Калин има склонност да лъже. Поискани бяха и докладните записки на надзирателите по време на инцидента, както и справка от прокуратурата, относно жалбите срещу Витанов.

Съда обаче не уважи исканията на адвокатите. Магистратите отложиха за нова датата заседанието, тъй като има още един свидетел за разпит, както и защото липсват копия от досиетата на Калоян и Кабуто.

В началото на месец април, делото може да бъде приключено и двамата затворници да получат присъда.

Крадец със скандални разкрития за дрогата и телефоните в затвора в Пловдив СНИМКИКалоян Алексиев и Мартин Кабуто разменили телефон си за дрога, после си го взели обратно

Убиец и крадец нападнаха сводник в затвора в Пловдив, взеха му телефонаДнес Калоян Алексиев и Мартин - Кабуто се изправиха пред съда