С обвинение са шестима, организирали изработката на всякакви фалшиви документи, които се издават от държавната администрация в България. Те готвели документи за Северна Македония, Албания и Косово. За 3-ма Спецсъдът е обявил арест, един е с домашен арест заради здравето си, а друг е с парична гаранция.

Това обяви на брифинг говорителят на Спецпрокуратурата Сийка Милева. При изработката на международни паспорти фалшификаторите са подменяли титулната страница на документи, обявени за изчезнали или откраднати и така правили фалшиви документи.

Оперативната информация беше сравнително оскъдна - само до лица, които предлагат фалшиви документи за самоличност, казаха от прокуратурата. В хода на операцията, проведена на 15-ти ноември, единият от задържаните е арестуван в момент на изработване на фалшиви документи.

Клиенти на тези фалшификати са били хора от криминалния контингент и чужденци. От услугите на групата се възползвали и организатори на канали за трафик на мигранти.

Милева обяви, че тези "услуги" са ползвали криминално проявени, осъждани за измами, документни престъпления, каналджийство.

Групата за изготвяне на фалшиви документи е действала в София, Варна и в Кюстендил. Престъпната дейност е била на територията на цялата страна, казаха от прокуратурата.

Арестуваните са подготвяли и фалшиви работни визи са били за Германия. Баща и дъщеря са отговаряли за изготвяне на тези фалшиви документи. Групата е била спец по пластиките, уточниха от следствените органи.

Не е ясна бройката на изготвените фалшиви документи. При претърсването са открити 100 фалшиви банкноти с номинал 100 евро. Имало и записани данни за ръст, цвят на очите, ЕГН и множество заготовки.

Качеството на изготвените фалшиви документи ще определи експерт. Те не се отличават от истинските документи, заявиха от Спецпрокуратурата. При вчерашната акция срещу разпространение на наркотици в София са арестувани 16 души, които ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Ще бъдат обвинени и за дилърство на наркотици. Открити са 10 кг наркотици и 240 000 лева по време на операцията. Арестуваните са имали и склад в София, задържани са по време на сделка, обяви Милева.

Тя отчете и трета група, по която от Спецпрокуратурата са работили на 12-13-ти ноември. Тя е за трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Привлечени са трима в качеството им на обвиняеми. Те подвеждали момичета за проституция в страната и в ЕС - основно за Италия и Германия.