Земфира Илиева, която миналата година бе арестувана за влизане в сблъсък с полицая от Второ РУ в Пловдив Христо Димов, получи своята присъда. Спрямо нея имаше две повдигнати обвинения, а именно, че е извършила непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи неуважение към обществото и за причиняване на лека телесна повреда на полицая Димов.

Припомняме, че инцидентът стана през януари миналата година около 14 часа на бул. "Пещерско шосе" пред жилищен комплекс Оазис 1. При преминаване покрай магазин на булеварда, автопатрул на Второ РУ се намесил, за да прекрати неоснователното продължително натискане на клаксон на лека кола „Рено“, управлявано от Илиева. Шофьорката била изнервена, че пътят й е препречен от спрял за малко друг автомобил. 43-годишната Земфира не само отказала да се подчини на отправеното полицейско разпореждане, но и при слизане от автомобила, ритнала единия от униформените. 

Последвал арест, а след месец Илиева се сдобила с обвинение.

Още тогава семейството на Земфира категорично не бе съгласно с така изложените факти от МВР. Те разказаха пред TrafficNews,  че Илиева и полицаят Димов се познавали, тъй като майката на Димов живее в същия вход, и между семейството на жената и униформения е имало нееднократни пререкания - за паркиране, за вдигане на шум, който буди 6-годишиния син на Илиева. 

Семейството изпратиха до редакцията ни записа от видеорегистратора в колата на жената. На кадрите е записано времето от пристигането на жената в рамките на паркинга на комплекса до момента, в който тя все пак достига гаража си и паркира. 

 

От видеото става ясно, че полицаят не преминава с патрулен автомобил, а излиза от търговски обект, придружен от младеж - син на стопанисващата магазина. Кадрите показва как Илиева се движи по Пещерско шосе, завива наляво към комплекса, но не може да стигне до гаража си, тъй като платното е заето от камион, спрял пред магазин и тъмна кола - паркирала до него от другата страна. Димов обаче не отправя забележка нито на шофьора на камиона, нито на водача на колата, който всъщност е придружаващия го мъж.

Предвид, че пътят ѝ е препречен, жената подава звуков сигнал, тъй като вижда, че шофьорът на камиони е пред магазина и явно извършва товаро-разтоварителни дейности. Шофьорът идва, а тя му казва да се премести, за да мине. Той се качва на камиона, прави странна маневра и слиза, като платното продължава да е заето, а той се връща в магазина. Илиева надува класксона настоятелно. В този момент от търговския обект излиза Христо Димов и младото момче, шофьор на другия автомобил. Димов почуква по предното обзорно стъкло на Илиева, без да се легитимира, и спира до колата на сина на магазинерката.

Илиева продължава да държи клаксона, а Димов записва номера на автомобила ѝ. Ядосана от създалата се ситуацията, тя слиза започва да снима камиона и номера му, но полицаят посяга към ръцете ѝ за да преустанови процеса по заснемане, като тук се реализира първия физически досег. След леко боричкане, тя се приближава към камиона и обръща камерата на телефона към полицая. Той посяга към ръката ѝ, за да спре снимането, като в този момент започва сборичкването, в което тя вдига коляното си нагоре. Разменят се лакти, а при следващото бутане, телефонът и багажите ѝ изхвърчат. В крайна сметка жената събира нещата си и се качва на колата, продължавайки към гаража, тъй като камионът междувременно потегля. В този момент, на изхода на гаража идва Димов, придружен от още един полицай. При изгасяне на двигателя на колата - записът спира, а Илиева била арестувана.

Казусът продължи близо една година, през която бяха разпитани всички свидетели и вещи лица.

В крайна сметка Районен съд призна за виновна Земфира Илиева и по двете повдигнати обвинения. Преди дни бе публикувано и решението на съда, с което осъжда 43-годишната жена на седем месеца условно с три години изпитателен срок.

ВИДЕО показва сблъсъка между жена и полицай в Пловдив