Върховният административен съд отмени предсрочното прекратяване на мандата на вече бившия кмет на община Калояново Георги Георгиев. Решението на ВАС е окончателно като преписката по отстраняването на Георгиев се връща отново на Общинската избирателна комисия, която прекрати предсрочно мандата на кмета на 27.05 2021 година. 

В срок от 14 дни Общинската избирателна комисия трябва да вземе ново решение за прекратяването на мандата на Георгиев, посочи БНР. 

Припомняме, че след указания на ЦИК в края на май ОИК- Калояново отстрани Георгиев, заради присъда за шофиране  в дрогирано състояние. Към тази дата, обаче, Георгиев обжалва пред съда отстраняването си. Според върховните магистрати никой друг  орган, в това число и административния, няма право да приеме за разглеждане спор, който вече се разглежда от съда. В настоящия случай ОИК не се е съобразила със съдебната вече жалба на Георгиев срещу отстраняването му. 

Решението на ВАС създава правен казус, защото Община Калояново вече има нов кмет -  Виктория Михайлова, избрана на предсрочни избори през септември.