С разпит на ключови свидетели продължава делото срещу 21-годишния Стойчо Асенов, който преди година уби след фамилен масов бой в село Болярци, 34-годишен мъж. Последния – Георги Асенов бе наръган многократно, а причината бе жена.

Както TrafficNews разказа Стойчо Асенов живеел на съпружески начала с жена - Анна, с която имали две деца. През декември 2022 г. те се разделили. Жената отишла да живее при друг мъж в Болярци, Стойчо искал да упражнява родителските права върху двете деца. Майката обаче отказала да подпише документите. Това предизвикало напрежение между фамилиите на бащата и близките.

Така между представителите на двата рода и техни съседи възникнал конфликт, който се изразявал в размяна на обиди, удари с твърди предмети. Вечерта на инцидента напрежението ескалирало пред дома на Стойчо Асенов.

По време на мелето той пробол с нож няколко пъти по тялото 38-годишният Георги Асенов, който починал от раните си. Съседът на Стойчо ударил с метален прът по главата друг от фамилията на починалия.

Пострадалият 21-годишен е бил откаран в болница и настанен за лечение. И двамата пострадали са роднини на мъжа, с когото живеела майката на децата. 

Близо 800 хиляди кръвнина поискаха роднините на убития след масов бой в БолярциВ следващо заседание започват разпитите на общо 28 свидетели и 9 вещи лица

Пръв пред магистратите днес даде обяснения 21-годишният Рангел, който пострада тежко. Въпросният мъж е бил наръган от Стойчо и с пробит череп от ударите с тръба от страната на съсед на Асенов.

„В деня на убийството се пробрах около 18:30 часа от работа. Пред нас имаше много хора, съседи. Майка ме прати в отсрещната къща. Там живеят баба и дядо, с тях чичо ми и двамата ми братовчеда. Разбрах, че по-рано през деня Стойчо Асенов, брат му и родителите им са дошли. Замеряли къщата с камъни, яйца, вдигали скандал. Причината бил документ за попечителство на двете деца на Стойчо. Бившата жена на последния Анна Илиева живее с братовчед ми Иван на семейно начела в къщата на баба. Там Стойчо са вдигали скандал. Прибрах се да се изкъпя, а през това време е дошла полиция, повикана от баба и дядо. Не ги видях. След около 1 час минах през къщата на дядо, за да взема Иван и Митко, братовчедите ми. Исках да ги заведа до центъра  на Болярци, да пием по едно питие и да се успокоим след скандала. Качихме се в колата ми и тръгнахме. За да стигнем до кафенето обаче трябва да минем по улицата, където живее Стойчо. Има и друг път, но аз избрах този, защото е по-удобен. Пътувайки обаче, пътят ни бе засечен от Стойчо и близките му. На асфалта бяха Асенов, баща му, брат му и майка му. Спрях, за да не ги прегазя. Те викаха и аз слязох да видя какво става, бях нападнат с кол от брата на Стойчо. Удари ме зад тила два пъти. Почнахме да се бием. Видях как Стойчо тръгва към Иван с нож в дясната ръка. Последния се дръпна, а аз скочих, за да го защитя. Хванах ръката на Асенов, а с другата удрях. В един момент, не знам от къде се появи Костадин Данчев. Той е съсед на Стойчо, живеят на една улица, врата срещу врата. Данчев бе с метална тръба. Аз и Стойчо вече бяхме на земята, когато Костадин ме удари 2 пъти в главата. Тогава ми премаля и отпуснах дясната ръка на Стойчо и той ме наръга в областта на корема. Избягахме към колата ми, качихме се и тръгнахме. През това време Костадин счупи и задното ми стъкло на колата, отново с металната тръба. Едва стигнах до дома си. Там припаднах. Един роднина ме качи в колата и ме заведе в болницата в Асеновград. Там се съвзех и видях на съседна до мен носилка Георги Асенов, вече беше починал. Научих, че е разбрал за боя и тръгнал към къщата на Стойчо, където последния го е наръгал”, каза Рангел. Веднага след това е бил отведен в УМБАЛ „Свети Георги”, където му е направена операция.

Поради липса на спомени и констатирани противоречия между казаното в заседанието и казаното преди 1 година, съдът прочете разпита на Рангел, направен непосредствено преди убийството.

Тогава той е разказал, че боят пред къщата на Стойчо е започнал именно по инициатива на последния.

„Нямаше как да продължа да карам и реших да изляза да видя какво става. Започнаха да ме заплашват. Стойчо каза “ще те утрепя, слизай, ще те изям”. Аз излязох от колата, като Иван и Митко слязоха с мен. Видях как Стойчо се засили и удари Иван. Мисля че с юмрук”, заявил тогава Рангел.

Разпитите на свидетелите продължават. Пред магистратите ще застанат близките на убития Георги.