"Тук, в България, сме като в голям концлагер. Дебнем се, обвиняваме се. Хората са принудени да лъжат, за да не загубят работата си. Не се признавам за виновна в убийството на мъжа ми. Нито съзнателно, нито подсъзнателно съм мислила да го убивам. Напротив, направих всичко възможно, за да живее, но той беше пълен алкохолик. За 10 минути изпиваше 740 мл.водка и дои очите му не светеха. Съвестта ми е чиста".

С тези думи започна пламенната си лична защита началната учителка от Бургас Веселина Гинова днес в Бургаския окръжния съд. Тя е обвинена в предумишлено убийство на бившия си съпруг Димитър Миразчиев, когото довела до смърт чрез системно недохранване и липса на лечение на хроничните му заболявания, пише 24 часа. 

Според обвинението Веселина държала пенсионирания инженер-химик в плен в дома си, заковала прозорците на стаята му, понеже се опитал да хвърли няколко бележки до съседи, в които ги молел за помощ. Освен това не му давала лекарства, а само  малко хляб и вода.След като на 1 август 2014 г. Миразчиев издъхнал, тя го напъхала в контейнер и го захвърлила в Морската година без да съобщи за смъртта му. Близо две години след това вземала пенсията му, ощетявайки държавата с общо 21 140 лв.

Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев пледира за 18 г. затвор, а защитата в лицето на адвокат Веселина Василева настоя Гинева да бъде оправдана по обвиненията за противозаконно лишаване от свобода и убийство и да бъде осъдена само за присвояването на пенсиите на Миразчиев. Адв.Василева пледира за 1 г. ефективно наказание или условна присъда.

Бургаският окръжен съд ще се поизнесе на 21 ноември.

Снимка: 24 часа