Протести относно присъди за три жестоки убийства от последните години ще влязат в Апелативен съд-Пловдив идната седмица. Най-знаковото сред тях е за убития в Стара Загора  Станимир Иванов –Стамбето. Интересно е, че делото в Апелативен съд е образувано по жалба на  Окръжна прокуратура –Стара Загора, жалби от частните обвинители , както и от защитниците на подсъдимия Владимир Василев срещу наказанието му.

Присъдата, която Окръжен съд Стара Загора даде на Василев е 13 години затвор, след като изненадващо обвинението срещу убиеца на Стамбето бе сменено с по-леко такова точно в деня на произнасяне на присъдата. Прокуратурата в Стара Загора квалифицира престъплението  по чл. 116 за предумишлено убийство.  По делото бяха направени няколко психиатрични експертизи, като заключенията на експертите бяха, че Василев не е действал в състояние на афект. Мнението на магистратите обаче рязко се смени и съдебният състав призна Василев за невинен по чл. 116- т.е за предумишлено убийство и за виновен по чл. 115 -  за непредумишлено убийство. 

На фаталния 24 март 2021 година Станимир Иванов, който е с дебело криминално досие, бе  убит с два куршума в главата. Трагедията се бе разиграла в центъра на града, на ул. "Цар Симеон Велики" 142.

Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, тримата останали сами в сградата. Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир  предал законното си оръжие и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал. Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож, който обаче не е използвал. Охранителните камери в момента на убийството обаче са били изключени.

Повече за убийството, чието заседание е насрочено за 23 ноември-четвъртък:

13 години затвор за убиеца на Стамбето, съдът смени обвинението в посления моментБлизките на жертвата ще обжалват

Балистична експертиза: Вторият изстрел в тила на Стамбето е бил контроленТова опровергава защитната теза на обвинения в убийство лихвар

Апелативен съд пусна от ареста убиеца на Стамбето, прати го с гривна под домашен арестМагистратите решиха, че възможността бизнесменът Владимир Василев да се укрие или да повлияе на свидетелите е намаляла

Дело за друго жестоко убийство ще се гледа в Апелативен съд- Пловдив по жалба на подсъдимия Даниeл Машев. Той не е доволен от своята присъда, която е доживотна за жестокото убийство на собствената му майка.

Престъплението е извършено на 30-ти септември миналата година от наркозависимия подсъдим. Даниeл Машев е убил 74-годишната си майка си по особено мъчителен начин, а след това се е опитал да се покрие. Във въпросния ден на инцидента, мъжът се е скарал с майка си, докато двамата били в кухнята, като ударил шамар, а след това я намушкал с нож в корема. Грабнал сатъра от кухненския плот и отрязал главата ѝ.

След това я увил в завивка и се опитал да се отърве от нея. Преоблякъл се и тръгнал да излиза. Баща му го срещнал в коридора на блока, в който живеели през това време Машев криел отзад ръцете си, в които държал главата на майка си. Когато влязъл в апартамента, баща му открил обезглавеното тяло на съпругата си. Междувременно Машев напуснал Пазарджик и се е укрил.

Повече за убийството, чието заседание е насрочено за 23 ноември-четвъртък:

Наркозависим отрязал главата на майка си с кухненски сатър, опитал да я скрие от бащатаТой ще обжалва доживотната си присъда пред Апелативен съд-Пловдив в четвъртък

Глобиха с 1000 лева адвоката на мъжа, отрязал главата на майка си със сатърДаниeл Машев обжалва доживотната си присъда пред Апелативен съд-Пловди

Третото убийство отново ще се гледа в Апелативен съд след обжалване на подсъдимия, който не е съгласен с присъдата си от 17 години и 6 месеца лишаване от свобода, които трябва да се изтърпят при първоначален „строг“ режим.

Подсъдимият Христо Митов е признат за виновен  за това, че на 11 ноември 2021г. в Казанлък без  причина е убил умишлено неговия познат Веселин Костов.  Подсъдимият се познавал с пострадалия от лятото на 2021г. Купували си алкохол в малки количества от близкия до жилищната им сграда  магазин и си приказвали. На въпросната дата двамата отишли в апартамента на подсъдимия и пили ракия. След няколко часа подсъдимият ударил госта си по главата и той паднал на пода, а Митов  продължил да го удря. След това го завлякъл до терасата и го преметнал през парапета на балкона от втория етаж.  Митов почистил добре апартамента си и изпрал всичко. След това слязъл долу и преместил тялото отстрани на блока. Трупът на Костов бил открит на следващата сутрин от мъж, който се прибирал от работа.

Подсъдимият  иска отмяна на присъдата, като делото се върне за ново разглеждане от  първоинстанционния съд  и се постанови на нова, с която да се признае за невинен.

Делото е насрочено за утрешния ден- понеделник.