Светослав Каменов, обвинен за убийството на военнослужещата Десислава Стоянова в Сопот, се изправя за пореден път пред Окръжен съд в Пловдив в сряда. На 18 декември по време на заседанието ще бъдат изслушани част от свидетелите и вещите лица, поискани от защитата.

На разпоредителното заседание преди месец, адвокат Снежана Почева заяви, че клиентът й желае делото да се гледа по особените правила, и именно да се разпитат само определен кръг от свидетели, а не всички от списъка от досъдебното производство. Поради тази причина процесът ще се гледа по съкратената процедура, но обвиняемият няма да се ползва от привилегията за намаляване на наказанието с 1/3.

Очаква се Каменов да даде обяснения и след това да заяви дали признава вина или не. Все още той не е дал становище дали е готов да поеме вината за убийството. В сряда това обстоятелство ще стане факт.

Срещу Светослав Каменов са повдигнати две обвинения – за причиняване на смърт по особено жесток начин и за обсебване на автомобила, поверен му от жертвата Стоянова. По време на процеса съвместно ще се разгледа и гражданския иск, депозиран от майката на убитата Десислава. Йонка Нитова е предявила иск за 150 хиляди лева за причинените й неимуществени вреди.

По време на разпоредителното заседание стана ясно още, че когато Десислава Стоянова е била натъпкана в раклата е била в мозъчна смърт, а след това вътре сърцето й е спряло. Имало е удар в областта на лицето, душена е. Била в е мозъчна смърт, но физическата е настъпила след като е била поставена в раклата.

Сърцето на убитата рейнджърка от Сопот все още е туптяло, когато е натъпкана в раклатаНа следващото заседание ще стане ясно дали Каменов признава вина или ще пледира за невинен

Как се стигна до убийството?

Светослав Каменов и Десислава Стоянова се познавали от 2001 година. Те служили в българската армия – във военно поделение в Карлово. Поддържали колегиални отношения. По-късно Светослав отишъл да работи в друг град като военен инструктор. Няколко години по-късно той напуснал армията и през 2016 г. се върнал да живее в Сопот. През 2018 г. двамата се свързали в социалните мрежи и подновили контактите си. Те имали само приятелски отношения. Светослав помагал на Десислава във връзка със задочното й обучение в сержантски колеж.

В средата на ноември 2018 г. Десислава разказала на Светослав, че лекият й автомобил, марка „Фиат Брава“ бил повреден. Той предложил да му даде колата, за да я прегледа и ако има възможност да я ремонтира. Жената му предала автомобила си. След като отстранил повредите, обвиняемият тествал автомобила, но двигателя се повредили и колата не можела да се движи на собствен ход. Обвиняемият преценил, че колата е амортизирана и ремонта ще струва по-скъпо от нея. Затова решил да я предаде за старо желязо в пункт за вторични суровини и да запази парите за себе си. За намерението си не съобщил на собственичката.

На 22 ноември 2018 г. той откарал автомобила до пункт за старо желязо и за него получил 331 лева. На 29 ноември 2018 г., той се свързал с Десислава и заявил, че колата е ремонтирана и ще може да си я вземе. Тя отишла в едноетажна къща в землището на Сопот.  Там обвиняемият й съобщил, че възникнала повреда в колата, която не можел да отстрани, поради което я предал в пункт за вторични суровини. Двамата се скарали по този повод, като по време на скандала Светослав нанесъл удар в областта на лицето на жената., започнал да я души с ръце и я притиснал в областта на гръдния кош. Жената изпаднала в безпомощно състояние.

За да прикрие следите, той поставил тялото й в раклата на ъгловия диван в стаята, където се намирали двамата, затворил седалката и завил с отвертка болтовете към нея, за да възпрепятства свободното отваряне. Според съдебномедицинската експертиза там е настъпила биологичната смърт на жената вследствие на задушаването й с ръце от обвиняемия и липсата на кислород в раклата. След това той напуснал къщата, като е бил задържан от органите на МВР на 8 декември 2018 г. При извършения оглед на местопроизшествие е посочил на полицейските служители мястото, където бил поставил тялото на Десислава.

Близки на убитата рейндържка от Сопот искат от обвинения за убийството й 150 хил. лвПрез декември Светослав Каменов отново ще се изправи пред съда

Тялото на рейнджърката Десислава Стоянова било открито в ракла, престояло там 8 дни ВИДЕОСветослав Каменов имал три мисии зад граница, бил в Ирак по време на атаката в Кербала