Пътник в автобус от градския транспорт на Пловдив отнесе глоба заради неносене на маска. След множество скандали в рейса и обжалване на съставения му акт съдът реши, че нарушителят следва да заплати глоба от 300 лева.

В края на месец октомври миналата година, мъжът се качил в автобус номер 29 от спирка в близост до парк „Лаута”. Кондукторката в рейса обаче забелязала, че пътникът е без предпазна маска, направила му забележка и го помолила да си постави такава. Той обаче отказал категорично. 

Последвала забележка и от част от пътниците в рейса, който бил пълен, но и това не мотивирало мъжа да си постави предпазно средство на носа и устата, каквито са изискванията. Виждайки, че направените забележки към мъжа не дават нужния ефект, шофьорът на автобуса също се намесил. 

Това също не дало резултат и шофьорът предупредил нарушителят, че ще го свали от автобуса. Пътникът обаче бил категоричен, че си е платил билета и няма как да бъде свален. Последвал скандал между мъжа, кондукторката, шофьора и пътниците в рейса. След разправиите, водачът спрял превозното средство и се обадил на спешен телефон 112.

На място пристигнали полицейски служители от близкото районно. Униформените поканили нарушителя да слезе от рейса, но той отново отказал. Казал им, че няма маска, но си е заплатил билета и бърза да се прибере. 

В последствие обаче решил да слезе от автобуса, но тогава пък отказал да покаже на полицаите документ за самоличност.  Той бил предупреден, че ще бъде отведен в близкото районно. Изведнъж мъжът размисли и тръгнал да рови из раницата си, за да покаже личната си карта. Тогава обаче полицаите забелязали, че вътре има маска. 

Въпреки това обаче, нарушителят продължил да се съпротивлява и да отказва да даде обяснение защо не е искал просто да си сложи предпазното средство. Вместо това извадил телефона си и започнал да снима полицаите. В край на сметка получил акт по закона за здравето.

След законовия срок било съставено наказателното постановление, в което била вписана санкцията - 300 лева. Това не се харесало на пътника. Той решил да оспорва съставения му акт, подавайки жалба до Районен съд. 

В нея той описал, че санкцията е незаконна и неправила, а случаят маловажен. Не на такова мнение обаче са били магистратите от районен съд, които не уважиха претенциите му и потвърдиха наказателното постановление. 

Автобусът е бил пълен с хора, а според заповедта на здравния министър, деянието на мъжа се определя като опасно за здравето на другите лица в закрито обществено място, каквото е автобусът на градския транспорт.

 

Снимка: Архив