„Голяма част от свидетелите по делото са били тормозени физически и психически, само и само да свидетелстват срещу мен. Има седем такива, без жена ми и тъща ми, коитосъщо са били тормозени. Една от тях е Анка Петрова, която е накарана да каже, че е видяла баща ми на 15 май да се е прибира в двора. Предварително обаче в показанията си заявява, че това е станало предния ден – на 14 май 2016 година. Друг свидетел е принуждаван да твърди, че ме е виждал и чувал да търся пистолети със заглушители. Бивши полицаи казват, че са били притискани да казват неща, които не са истина. Осъдиха ме само със скалъпени доказателства и показания“, това заяви бившият полицай, обвинен в убийството на родителите си - Венцислав Караджов в кулоарите на пловдивския Апелативен съд. Днес той отново се изправи пред магистратите.

Караджов жали наложената му на първа инстанция доживотна присъда, като в жалбата му е посочено, че иска отмяна на решението и налагане на оправдателно такова. В негова защита се явиха адвокатите Зоя Тошкова и Васил Василев.

Днес в съдебното заседание бяха разпитани четирима свидетели, поискани от предходното заседание от страна на защитата на Караджов.

Осъденият доживот полицай Караджов: Искам оправдателна присъда, виновникът ще излезе наяве СНИМКИЧаст от видео записите след убийството не са били приобщени към делото, изискват ги

Първа пред магистратите застана Марияна Пешева- адвокатката по имотното дело на Божура Караджова. Тя заяви в залата, че в един от етапите по казуса майката на Венци е искала да му прехвърли имота.

„Тя беше на страната на сина си”, заяви Пешева пред съда.

За подобни взаимоотношения разказа и адвокат Янко Радунчев, който пръв е представлявал тъщата на Караджов – Мария Рекина и е бил адвокат на Венцислав в делото срещу родителите му.

„Бях шокиран от отношението между родители и дете. Майката на Венци –Божура беше тиха жена. По време на делата винаги мълчеше, а ако е попитат нещо, първо поглеждаше съпруга си и после отговаряше. Долавяше се страх. Свидетел съм бил на брутални сцени, като например как след заседание Цветан Караджов напсува много грозно сина си”, заяви Радунчев.

Той сподели и наблюденията си по време на досъдебното производство срещу Венци, като смело заяви, че действително спрямо Рекина е упражнен психически тормоз. Той не е бил допуснат на разпитите в София в Главна дирекция на МВР, както и в Криминална полиция в Пловдив. В двете ведомства тъщата на Караджов е прекарала близо 24 часа.

„Тя бе разпитвана всеки ден с часове. Прекара поне 35 часа по стаите на районни, следствия и прочие. Тя дори имаше синина на рамото, като за нея тя ми сподели, че е от полицай. Хванал я и я натиснал, за да гледа  снимки от престъплението. Била е карана да каже, че Венци е автор на деянието. Била е заплашвана, че ако не каже каквото органите на реда искат, тя ще изгние в затвора като съучастник или внукът й Алекс ще бъде пратен в ТВУ”, заяви Янко Радунчев.

В съдебното заседание стана ясно, че синът на Венци Караджов вече е с криминално досие. Спрямо Александър е било започнато досъдебно производство за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси. През 2016 година, 11 юни, на малолетното момче е предявен обвинителен акт. Наказателното производство обаче е било прекратено, заради възрастта н Алекс, а делото е поето от Комисията за противообществени деяния. Там спрямо момчето е наложено най-ниското наказание – забележка. Въпреки това, случаят ще остане петно в досието на Караджов младши. Адвокатът, който е представлявал младежа, е представлявал и баба му Мария.

Адвокат Георги Спасов бе подготвил всички налични документи и призовки, с които си служеше по време на заседанието. Той заяви, че спрямо него и клиентите му е оказван натиск.

„Гонили са ме, държани сме били с часове в Криминална полиция, само и само Рекина да бъде без мен по време на разпитите. Във Второ районно искаха да я задържат за 24 часа, защото отказа да дава показания без присъствие на адвокат. Тя сама ми е споделяла, че са я карали да говори неща, които не са истина. Целта е била да се обвини Венцислав.

След разпитите на свидетелите, адвокат Тошкова и Василев поискаха да бъдат приложени по делото всички документи, намиращи се в архива на адвокат Спасов, относими към делото. Поискани бяха и записите от камерите в районните управления, следствието и Криминална полиция, за датите през които Рекина е била подложена на разпити.

След кратка почивка, магистратите от Апелативен съд-Пловдив уважиха всички искани от страна на защитата и отложиха заседанието за нова дата. Призована е и Мария Рекина, тъй като най-вероятно ще се проведат очни ставки, между нея и представителите на полицията.

Полицаят Караджов бе осъден доживот, но въпросите оставатКосвените доказателства явно са били достатъчни да убедят съдебния състав във вината му