Съдът остави в ареста 31-годишния Александър Пашов, обвинен за убийството на съпругата си Фанка Ангелова в пловдивското село Пъдарско. Днес той се изправи пред магистратите, за да му бъде наложена постоянна мярка за отклонение.

Наблюдаващият прокурор по делото Димитър Молев поиска от магистратите взимане на най-тежката такава -  “задържане под стража”. По делото са извършени множество огледи и са иззети множество доказателства. От събраните до момента такива е видно, че Александър е умъртвил Фанка умишлено, отбеляза прокурорът. Касае се за престъпление, което е тежко умишлено и се предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Убиецът на Фани застава пред съда, прокуратурата иска постоянно задържане под старажаАлександър Пашов от Пъдарско застреля съпругата си в главата

От държавното обвинение отбелязаха, че Пашов е бил замислил убийството на Фанка и след това се е опитал да прикрие следите. Въпреки чистото му съдебно минало, според прокуратурата Пашов може да извърши друго престъпление и трябва да остане в ареста.

Адвокат Анастасия Будакова, която е защитник на обвиняемия, от своя страна пледира за по-лека мярка за неотклонение, защото не смята, че Александър може да се укрие.

„Ще се присъединя към становището на държавното обвинение, че по делото са събрани достатъчно доказателства, че именно той е извършил престъплението, но не споделям тезата, че Пашов трябва да бъде задържан под стража. Моля да приемете, че по данните по делото е категорично, че Александър не може да се укрие, защото има постоянен адрес”, добави Будакова.

Адвокатката каза още, че Пашов е самотен баща и се грижи за двете си деца. Тя счита ,че няма опасност той да извърши друго престъпление.

Според защитата няма доказателства по делото, че Александър е замислял убийството на Фанка, както държавното обвинение посочи.

Така Будакова изиска от съда налагане на мярка за неотклонение “домашен арест” или по-лека такава , за да може обвиняемият да се грижи за децата си. До момента не е извършена съдебно психиатрична експертиза, за да стане ясно какво е психичното състояние на обвиняемия.

В обясненията си пред разследващите адвокатката добави, че Александър е споменал, че е правил два опита за самоубийство и това трябва да бъде изследвано и да се вземе под внимание от съда.

В последните си думи пред съда Александър каза:

 “Искам да бъда с по-лека мярка.

Съдът обаче остави Александър Пашов в ареста.

Решението не е окончателно и може да се обжалва в едноседмичен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

На излизане от залата наблюдаващият прокурор разкри още подробности около тежкото престъпление.

Както бях казал и в предходните ми интервюта, мотивът е ревност. Жертвата, с която все още е имал граждански брак го е напуснала една година преди трагичния инцидент и това го е мотивирало да извърши това престъпление. Все още работим по версията, че е замислял убийството предварително. Това обвинение е работно, след като съберем всички доказателства и ги анализираме ще преценим точната квалификация. Работим по тази версия и как точно се е стигнало до умисъла да умъртви жена си.

Имаме данни, че Фанка е напуснала семейното жилище и не е полагала грижи за децата по нейно желание”, сподели Димитър Молев.