Пловдивският Районен съд взе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 27-годишния Любомир Георгиев. 

“Извинявам се за постъпката си. Знам, че на 27 години не трябва да постъпвам така и ако може да ми наложите домашен арест. Това е детска постъпка". Това заяви Любомир Яков пред магистратите искайки, по лека мярка. Той изтъкна, че има проблеми с алкохола и иска да се лекува, но магистратите не се съобразиха с желанието му. 

Държавното обвинение поиска на обвиняемият да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” , защото според прокуратурата съществува реална опасност, ако той бъде освободен да извърши друго престъпление или да се укрие.

Защитата на Яков, в лицето на адвокат Ваня Георгиева смята, че престъплението не е тежко умилено и помоли за по-лека мярка за неотклонение.

По делото е ясно, че на 15 ноември2022 г. в 18:50 ч. на телефон 112 е получено анонимно телефонно обаждане от уличен телефон, намиращ се в гр.Пловдив, при което мъжки глас съобщава, че в Централна ЖП гара – Пловдив е заложил минни гранати. 

При започналата след сигнала проверка за взривни устройства са евакуирани десетки пътници, чакащи влакове. Не са констатирани заплахи и не са открити взривни вещества. В резултат на незабавно организираните оперативни действия полицейските служители са установили и задържали обвиняемия Любомир Яков. Същият е многократно осъждан, включително и за предишни подобни прояви, за които TrafficNews разказа. 

Пред камерата на медията ни прокурор Пресиян Георгиев каза:

"Поисках най-тежката мярка, защото са налице предпоставките на закона в конкретния случай. Казах го и в съдебната зала, има опасност да се укрие, както и да извърши друго престъпление и поради тази причина е внесена най-тежката мярка, въпреки че формално престъплението се явява леко по смисъла на закона."

За подобно престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. До момента Любомир Яков е осъждан 6 пъти за различни престъпни деяния, като 3 от осъжданията му са за същите престъпления.

Любомир Яков заслужи прякора си Бомбата, заради многократно подавани сигнали за поставени взривни устройства.

С белезници, но усмихнат, Любо Бомбата застана пред съда27-годишният пловдивчанин подаде фалшивият сигнал за взривни устройства на Централна гара