Делото срещу тримата роми, които ограбиха и пребиха възрастна жена в Белозем, започна по същество. В съдебна зала за пореден път бяха доведени Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев.

Припомняме, че в началото на февруари 87-годишната Атанаска бе обрана от крадци. При нападението единият от мъжете е съборил възрастната жена  като при падането тя е счупила бедрото си. Другият извършител опрял нож в гърлото на жертвата и я заплашил, че ще я заколи, след което тримата извършители започнали да претърсват къщата. Изнесли бойлер, два телефона, микровълнова печка и др. След обира жената е настанена в болница. 

След случилото,  в района се проведе мащабна полицейска акция, при която бяха задържани 42 души. На място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Иван Гешев и Младен Маринов в Белозем ОБЗОР

 

Възрастната жена е била изключително наблюдателна и е запомнила ножа, с който е била заплашена. Това в последствие е помогнало при идентифициране на извършителите. 

След разследване, продължило няколко месеца, са установени тримата извършители. Това са Ангел, Тодор и Атанас – всички с предишни криминални прояви и осъждания. 

В съдебна зала днес и тримата отказаха да дават обяснения пред съда. Делото започна по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица. Първи призовани за днешно заседание бяха синовете на Атанаска, както и един от водещите полицай в разследването. Последният посочи как Атанас, Тодор и Ангел са „атакували” дома на възрастната жена, както и механизма, по който са били арестувани. Оказва се, че Ангел ги е издал след тест с полиграф.

Полицай Койчо Димитров е един от първите пристигнали в Белозем след сигнала за грабеж. Той е заварил пострадалата Атанаска в линейката преди да отпътува за болницата. Още тогава жената му е казала, че двама са я нападнали през нощта, заплашили са я и след това са  бутнали на земята.

„Когато отидохме, забелязахме следи от стъпки в снега. Те водеха в посока махалата. Същата нощ заради силна буря беше спирал токът. Това ни попречи и ни затрудни, тъй като снегът бе замаскирал част от следите. Освен това камерите в района не са работели. Все пак от записите видяхме, че след 2 часа през нощта, пред къща, след тази на Атанаска, има следи от обувки в снега. Пак водеха към махалата. Така се ориентирахме, че нападателите са избягали в тази посока. Последваха няколко операции на територията на селото. Много трудно се работи с ромите. Те не съдействат, отказват да говорят и се прикриват един друг”, разказа криминалналистът. Той добави, че при огледа са установи как крадците са проникнали в къщата.

„С метална лопата, взета от двора на Атанаска, е взломена вратата. Имаше следи по дограмата. Вътре, в една от стаите бе изтръгнат бойлер. Помещението бе мокро, виждаха се следи от уреда, както и тръби. В третата стая беше отворен само един гардероб. В стаята на Атанаска видяхме събран на земята килим. Синът й Георги вече беше на местопрестъплението. Той разказа, че на земята е била микровълновата печка, която липсва. Освен това посочи, че са задигнати и два телефона – мобилен и стационарен”, каза още разследващият.

 След близо седмица той успял да посети в болницата Атанаска. Тя разказала подробно какво се е случило. В злополучната вечер, около полунощ спрял токът в дома й. През прозореца видяла, че и на улицата не свети. Легнала си, но още преди да заспи, в стаята й нахлули две непознати за нея лица. Те й поискали пенсията, но жената им казала, че още не я е взела. Помолила ги да я оставят на мира. Когато мъжете се запътили към вратата, Атанаска започнала да вика за помощ. Тогава един от двамата извадил нож и го опрял във врата й. Заплашил я, че ако ги издаде, ще се върнат отново. След това я блъснал и жената паднала. Докато стенела от болка, той пак се надвесил, нарекъл я „гяурка” и отново я предупредил да мълчи.

Жената била в средата на стаята. Едва се добрала до леглото, за да си вземе завивка. Така прекарала нощта на пода до сутринта, когато я намира сина й.

„При работата ни в Белозем получихме сигнал от съсед на жената. Къщата му е по път за ромската махала. В двора си, мъжът е намерил лопатката, с която е разбита вратата. Открита е и летва, която е от оградата на къщата на Атанаска. Изминаха 3-4 месеца през които работихме много усърдно. Всички в махалата бяха разпитани. Анализираха се доказателствата, проверяваха се алибитата на заподозрените. В крайна сметка стигнахме до две лица. Едно от тях се казва Момчил, който е на Атанас доведен син. Въпросният мъж заедно с Ангел и брата на Ангел се движили заедно и били близки. Заподозрените бяха отведени за психологично изследване. Оказа се, че Ангел и Момчил са излъгали дали са съпричастни към престъплението. При беседа с Момчил, той опитваше да отклони вниманието ни от пастрока му Ангел. Сменяше версии и се оплиташе в лъжи. Ангел обаче призна всичко. Оказа се, че той не е влизал в стаята на Атанаска, бил е пред вратата. Разказа, че Тодор Велиев е взел бойлера. Същият е заплашил пострадалата жена с нож и я е бутнал. Атанас пък взел микровълновата печка. Телефоните също останали у Тодор. Преди грабежа тримата са се събрали у Атанас. Ден преди това Тодор им е казал, че ще ходят на „лов”. Това била кодовата дума за кражбата. У Атанас е станало ясно, че жертвата е продавачката на хляб. Тя е трябвало същия ден да вземе пенсията. От Атанаска обаче са взети само 100 лева. Сумата е била на дивана в стаята й. След кражбата, Тодор е дал на Ангел 20 лева от задигнатата сума, за да е доволен. Уредите са върнати за старо желязо”, допълва полицай Димитров. По думите му, Атанаска е била изключително наблюдателна.

След ареста на Тодор, Атанас и Ангел, са извършени претърсвания на домовете им. У Тодор е открит нож, който възрастната жена е разпознала. Тя е запомнила и фенерите, с които мъжете са светили в стаята й.

„По време на престъплението, пострадалата е чула и запомнила една дума – „бомба”. Оказа се,че има криминално проявен с такъв прякор. Той бе и първият ни заподозрян. Оказа се, че мъжът има алиби за нощта, потвърдено при разследването. Атанаска е запомнила и дрехите, както и че са говорили български”, допълни разследващия.

И към този момент разпитите на свидетелите по делото продължават.

Арестуваха трима рецидивисти за жестокото нападение над възрастна жена в Белозем