Още днес нападателите на баба Атанаска от Белозем ще получат своята присъда. Делото срещу тримата роми, които ограбиха и пребиха възрастната жена, продължава в Окръжен съд. В съдебна зала за пореден път бяха доведени Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев. Процесът срещу тримата се провежда по съкратената процедура с разпитите на определен кръг от свидетели.

Припомняме, че в началото на февруари 2020, 87-годишната Атанаска бе обрана от крадци. При нападението единият от мъжете е съборил възрастната жена, като при падането тя е счупила бедрото си. Другият извършител опрял нож в гърлото на жертвата и я заплашил, че ще я заколи, след което тримата извършители започнали да претърсват къщата. Изнесли бойлер, два телефона, микровълнова печка и др. След обира жената е настанена в болница. Възрастната жена е била изключително наблюдателна и е запомнила ножа, с който е била заплашена. Това в последствие е помогнало при идентифициране на извършителите. След разследване, продължило няколко месеца, са установени тримата извършители. Това са Ангел, Тодор и Атанас – всички с предишни криминални прояви и осъждания. По време на днешното заседание бяха приети всички експертизи по случая.

Веднага след това делото бе обявено за приключено и започна пледиране. От прокуратурата настояха и тримата да бъдат признати за виновни по така повдигнатите им обвинения. От държавното обвинение посочиха, че са налице всички хипотези, че се касае за грабеж.

"Тримата нахлуват в дома на Атанаска Минева посред нощ. Нападат я и я бутат на земята. Тя чупи десния си крак, а те са тършували безпрепятствено в къщата. Да не забравяме, че и тримата са се признали за виновни. Признания са направени и пред съда и пред разследващите. В съдебна зала обаче тримата „увъртат“ случая. Те оправдаха признанията си с полицейско насилие. Но колкото и да те бият, няма как полицаи да те накарат да признаеш за пари, бойлер и телефон", бе част от пледоарията на прокурора.

Тя поиска 6 години затвор за Ангел и Атанас, а за Тодор - 8 години затвор.

Разпитват като защитен свидетел баба Атанаска от Белозем, пребита и обрана от ромиЕдин от подсъдимите отново обвини полицията за побой, "пускали му 24 часа ток"

Един от нападателите на баба Атанаска: Невинни сме, много ни биха! Натикаха ми пистолет в устатаТримата са категорични, че са били принудени да се подложат на полиграфско изследване