Нелегални ислямски пансиони за деца в Айтос, Исперих и разградското село Делчево, разкри разследване на Нова телевизия.  Репортер на телевизията влезе под прикритие в  незоконните училища, където безплатно живеят десетки деца на бедни мюсюлмански семейства.
В тристаен апартамент в центъра на Айтос от една година живеят малолетни и непълнолетни деца без родителите си. Някой – не ясно кой , плаща всички разходи - подслон, храна дрехи и обучение. Преподавателите са действащи имами и ходжи. От Агенцията за закрила на детето и от главното мюфтийство разбраха за пансионите от репортажа на Нова. Тепърва ще проверяват защо тези деца не живеят при семействата си, какво точно изучават и ходят ли на светско училище. По случая работи и ДАНС. Пансионът в  Айтос не  е единствен, такъв, има и в Исперих. Условията са идентични - децата могат да спят, да се хранят и да учат там, без да е необходимо да плащат пари. Впоследствие обучението им продължава  в  Турция. Всичко това разказва Хамди Нурула - заместник на общинския съвет в Исперих.И в този пансион малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят и учат ислям, но не в апартамент, а в къща, която се намира на метри от полицията и общината. Отвън никой не може да предположи какво точно се случва зад стените на тази сграда. Заместник-председателят на общинския съвет в Исперих отговаря за настаняването. Хамди Нурула е и управител на ислямския пансион в Разградското село Делчево, който е бил санкциониран преди години от Агенцията за закрила на детето. По телефона Нурула първоначално твърди, че в района на Разград и Исперих няма пансион, но впоследствие той сам търси героите под прикритие на Нова, за да предложи място в ислямски пансион от средата на август. Води хората, за да им покаже мястото. „Преди имаше там 25-30 деца, обаче като започнаха ГЕРБ във властта и като започна Закрила на детето и накрая направиха ми акт за 6000лв., защото не искат да учат децата", обясни  Хамди Нурула на репортера Тина Ивайлова, която влиза в ролята на бедна вдовица, която търси бъдеще за детето си. Калин Каменов е човекът, издал акта за незаконното общежитие в Делчево през 2012 г.„За мен е много важно да се знае откъде идват парите, аз за себе си не разбрах", обясни ни Калин Каменов. Допълни, че е необходимо една организация да се регистрира и да бъде на светло, ако иска да помага.Месец след първата среща,  журналистката  отива на втора, вече за да види пансиона. Присъства и един от ходжите преподаватели.  На срещата става ясно , че  парите за пансиона идват от София.Човекът, който се грижи за децата - Шабан, също отрича да има общо с пансиона, въпреки че в продължение на три часа  журналистите го наблюдават  да работи по двора.

Малко по-късно екипът се представи вече официално на заместник-председателя на общински съвет на Исперих, който досега рекламираше безплатното училище. Хамди Нурула отрече да има нещо общо с пансиона и обясни на журналистите, че трябва да се обърнат към мюфтийството в Разград. Районният мюфтия на Разград обаче, очаквано, също каза, че не знае за какво става дума.

От главното мюфтийство обясниха, че ще им е нужно време, за да проверят дали този имот в Исперих е техен, дали вътре се провеждат Коран-курсове и законно ли е това. Тепърва ще търсят истината и от Агенцията за закрила на детето.През годините от Агенцията са правили подобни проверки. Установявали са десетки подобни общежития без лиценз.

TrafficNews.bg