Делото срещу 41-годишният пловдивчанин Ангел Захариев ще се гледа  по реда на съкратеното съдебно следствие. Това пожела обвиняемият и защитата му адвокат Росица Драгинова.Той беше обвинен в побой и телесна повреда на съпругата си, която почина впоследствие.   В искането си за съкратено следствие, те изтъкнаха, че желаят разпит само на част от свидетелите и вещите лица. По този начин законът му дава право да ползва с 1/3 по-ниска присъда от наложената.

Въпреки, че прокуратурата първоначално пожела делото да се разгледа по общия ред, изрази съгласието си за това заседанието да протече по съкратената процедура, предвид, че смъртта е настъпила по непредпазливост.

Инцидентът стана на 9 февруари, а 39-годишната Нина Захариева беше приета по спешност с множество травми и по-късно издъхна в болничното заведение. Захариев бе задържан в ареста за 5 месеца, а първоначално досъдебното производство се е водеше в Районна прокуратура – Пловдив за нанасяне на телесна повреда в условията на домашно насилие, но тъй като жената бе починала, делото бе изпратено по компетентност на Окръжна прокуатура Пловдив.

Припомняме, че първото обвинение на Захариев бе  за  умишлено  причинена на  39-годишната средна телесна повреда, вследствие на което бе настъпила смърт по непредпазливост. Към момента обаче прокуратурата сочи, че е причинил на Нина смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда, изразила се в причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето. Тази промяна вероятно е отбелязана след резултатите на експертизите.

Пловдивчанинът, обвинен в жесток побой над жена си- пуснат под гаранция, чакат резултат от експертизиЗаключенията им имат пряко отношение към установяване на механизма и квалификацията на деянието

На днешното заседание присъстваха близките на починалата жена, които не пожелаха да вземат участие в процеса, както и непълнолетният син на Захариев и жена му. Чрез служебен адвокат бе отправено искане за констатиране на непълнолетния като частен обвинител и за предявяване на граждански иск от 200 хиляди лева за неимуществени вреди. Детето на Захариеви обаче не пожела да участва по никакъв начин в производството срещу баща си.

След изслушване на всички страни, съдия Михаела Добрева прие искането на адвокат Драгиева относно съдебния процес и измени  мярката за неотклонение на Захариев от гаранция в размер на 2 хиляди лева, в най-леката, а именно  „подписка”. По искане на прокуратурата и защитата на обвиняемия, съдебният процес ще протече при закрити врати заради съображения относно интимния живот на починалата Нина и Ангел Захариев.

Пловдивчанинът, който преби жена си до смърт, пиел и не можел да се контролираЗащитата на мъжа твърди, че Нина Захариева била наркозависима и често употребявала алкохол