Делото срещу пловдивския бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла и жена му Евелина заради данъчни престъпления, ще протече по общия ред с разпит на свидетели. Райфъла бе конвоиран до пловдивския съд от затвора в Кремиковци , като съпругата му също присъстваше на заседанието. Червенкови бяха защитавани от данъчния адвокат Стойка Мянева, адвокат Василев и адвокат Павлов, като не признаха фактите вписани в обвинителния акт.

По думите на Мянева, в този случай няма извършено престъпление. Адвокатът заяви, че  не следва да бъде образувано наказателно производство, тъй като действията, за които обвиняват семейството представляват административно нарушение. Според юриста, двете деяния са установени с противоречиви изводи на органите по приходите, включително и на съда, защото лицата нямат укрити доходи.

Нямат превишение на разходите на приходите и това е установено от данъчните органи по надлежния ред. Тоест за пореден път ще се окажем в противоречие между два държавни органа. 

В залата съобщих за едно дело на КПКОНПИ. Всъщност в досъдебното производство са били ползвани материали събирани по КОНПИ, използвали са го разбира се в техен ущърб.  В същото време , когато този иск е вече отхвърлен от съда, включително и на втора инстанция- въззивно гражданско дело, прокуратурата отказва да приеме този факт и да го съобрази при повдигане на своето обвинение.  Органите по приходите са признали, че Червенкови имат законни доходи, поради което, аз считам за недопустима и противоречива позиция, не само на органите от отделните институции, но и на органите в една институция. Данъчната администрация е констатирала, че няма укрити доходи, а тук се явява представител на същата данъчна администрация, който казва , че има укрити доходи”, заяви данъчната адвокатка.

Тя повдигна темата за две проверки на двете физически лица, които са протекли паралелно и приключили 2018 година. Адвокат Стойка Мянева заяви пред съда, че тогава не са констатирани недекларирани и укрити доходи.

Защо не ме чу съдът не знам. Неверни са твърденията на прокуратурата, че не съответстват периодите, напротив”, завърши Мянева.

Адвокат Василев и адвокат Павлов също се присъединиха към казаното от колегата им.

В съдебната зала присъстваше и представител от Министерство на финансите. Той представи молба, с която се предявява граждански иск срещу Атанас Червенков за сумата от 40 хиляди лева,  представляваща обезщетение за причинените имуществени вреди на държавата. Беше предявен иск и срещу Червенкова за сумата от 37 хиляди, която отново е за причинените на държавата имуществени вреди. По думите на защитниците обаче, искът е неоснователен.

Двмата обвиняеми направиха искане делото да се разглежда при закрити врати." Преди време ние със съпругата ми и децата ми бяхме обект на запалаха за отвличане с цел откуп от 1 милион лева. Силно сме притеснени, защото  в кориците по делото много подробно са описани неща за нашите доходи, наистина това ще даде информация  за повторно извършване на престъпление срещу нас, ако се напишат тези неща по медиите," заяви Райфъла.

Двамата Червенкови споменаха и лице на име Иван Станчев, който по думите им е пуснал сигнала срещу тях. Червенкова заяви пред магистратите, че той е бивш затворник и там се е запознал  Атанас Червенков, като това не е първият удар, който Станчев е направил срещу семейството, защото им е конкуренция в бизнеса. 

Бизнесменът пожела от съда да не взима участие в следващите заседния, защото работи и има здравословен проблем. 

Магистратите приеха гражданския иск за съвместно разглеждане, като по думите им липсва основателна причина делото да продължи при закрити врати. 

Искането на Райфъла да не се явява на заседанията също бе отхвърлено, а следващото дело е насрочено за месец февруари.

Припомняме, че овинителният акт на Райфъла е за няколко престъпления. Първо Окръжна прокуратура – Пловдив го привлича за това, че е избегнал плащане на данъчни задължения на обща стойност 72 962 лева, като е затаил истини в изискуемите данъчни декларации. Това е извършено в условията на продължаващо престъпление в периода от 4 март 2011 г. до 11 февруари 2016 г. В обвинението срещу бизнесмена Червенков пише, че на 6 януари 2012 г, е извършил сделка за закупуване на мотоциклета му, марка „Харли Дейвидсън“, модел „ФХДП Лоу Ридер“, от свое име, на стойност 12 000 лева, с парични средства, "за които знае, че са придобити от престъпление".

В кориците по делото става ясно, че именно през горепосочения период Райфъла не обявявал действителните приходи от дейността си, като по този начин, от невнесени данъчни задължения извършил и сделката по закупуване на мотоциклета. По същото дело като обвиняема е привлечена и съпругата му Евелина за това, че  в периода от 1 януари 2016 г. до 15 април 2018 г.,  е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения на обща стойност 37 360 лева, като не е подала изискуема декларация.

Райфъла излежава присъда по дело за поръчителство на убийства, побои и палежи.

Отложиха дело срещу Райфъла и жена му за данъчни престъпления, той е в кремиковския затворЕвелина Червенкова поиска делото да се гледа при закрити врати

Райфъла влезе зад решеткитеОпитите му да отложи изпълнението на наказанието си пропаднаха