34-годишният Велин Димитров от Свиленград, който бе задържан след акция за трафик на дрога край Пловдив, излиза от следствения арест без мярка за неотклонение.

Той шофирал пилотиращия лек автомобил „Мерцедес“ зад тежкотоварен автомобил, в чийто багажник разследващите откриха 75 килограма дрога от различен вид.

Двамата мъже бяха арестувани след мегаакция на полицията край Пловдив. По данни на прокуратурата те са транспортирали дрога за близо два милиона лева. Прокурор Данаила Станкова поиска от съда най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”, тъй като според нея има достатъчно доказателства, че обвиняемият Велин е извършил престъпление , за което му е повдигнато обвинение.

В съдебната зала стана ясно, че има разпитан свидетел, който твърди, че Мерцедесът и тежкотоварният автомобил са се движили по един маршрут и са спирали на едни и същи места. Установено, че Мерцедесът е собственост на жената на другия обвиняем 37-годишният Асен Костов, като вътре при ареста са намерени нейни лични документи.

По думи на държавното обвинение е имало организация по вземане и транспортиране на веществата. По делото предстоят множество други процесуални действия, заяви прокурорът. По тази причина пожела постоянен арест, за да не се повлияе на разследването. Въпреки тази пледоария, съдия Веселина Семкова заяви, че обвиняемият трябва незабавно да бъде пуснат от ареста без мярка за неотклонение.

Само един от задържаните за трафик на дрога за 2 милиона край Пловдив се изправи пред съда37-годишният водач на камиона е приведен в затвора, за да излежи стара присъда

Мотивите ѝ бяха, че от събраните доказателства не се установява обвиняемият да е извършил това престъпление, защото в материалите е упоменато само, че Мерцедесът се е движил по един маршрут с другото МПС. Според съда не е доказано, че обвиняемият е знаел за превоза на кашони с наркотици.

По отношение на другия обвиняем- 37- годишният Асен Костов, има влезнала в сила присъда, след като се е укривал и затова предстои превеждането му към затвора.

Спецоперацията се е провела във вторник от служители на областната дирекция на МВР, след постъпила оперативна информация от колегите им от териториалната дирекция "Национална сигурност". В следобедните часове екипите пристъпили към действия и в района на 114 км на автомагистрала „Тракия“ автопатрул на сектор „Пътна полиция“ спрял за проверка пътуващ към Пловдив тежкотоварен камион.

При последвало претърсване в прикаченото полуремарке на превозното средство разследващи от отдел „Криминална полиция“ открили 5 кашона с общо 43 вакуумирани пакети с различна големина със съдържание на марихуана – общо тегло близо 61 килограма. Допълнително е иззет и плик с над 16,5 килограма синтетичен канабиноид.

Паралелно с неговото задържане, в района на 150 км на магистралата, посока Бургас, последвал арест и на 33-годишният Димитров - шофьор на лек автомобил „Мерцедес“, пилотиращ въпросния камион. В колата са открити и иззети веществени доказателства с отношение по случая. 

Мъжете бяха задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Те са привлечени като обвиняеми за разпространение на високорисково наркотично вещество на обща стойност 1 715 330 лева. 

Ако прокуратурата протестира решението на Окръжен съд Пловдив, след няколко дни ще има заседание и пред Апелативен съд Пловдив.

Мегаудар край Пловдив! Задържаха дрога за близо 2 милиона, двама са арестувани37-годишният водач на камиона, с криминалистични регистрации и осъждан, е обявен за общодържавно издирване