Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинение и задържа 30-годишната Лиляна Халкалиева, която вчера уби 8-годишната си дъщеря в село Желязно. Повдигнато й е обвинение на умишлено убийство на рожденна дъщеря, което предвижда доживотен затвор. Жената е дошла в съзнание, но все още не е разпитана, научи TrafficNews. Състоянието й е стабилизирано. 

Кървавата драма се разигра в пловдивското село вчера сутринта. Лиляна Халкалиева нападнала с нож 8- годишната си дъщеря Вилияна и я намушкала с нож на десетина места по тялото. Писъците на детето привлекли вниманието на майката на Лиляна и вуйчото, които живеели в същата къща. Те се втурнали да помагат на кървящото дете, а през това време пред погледите им Лиляна се самонаранила жестоко в областта на корема. 

В крайна сметка успели да я обезоръжат и повикали линейка. За съжаление малката Вилияна издъхнала в болницата. 

На този етап все още не е изяснен мотива за кошмарното деяние. Разследващите полицаи предполагат, че в следствие на стрес жената е отключила психическо разстройство. Но какво точно - ще покажат предстоящите експертизи. 

До този момент Лиляна не е давала никакви знаци за проблеми. Била в добри отношения с близките си, грижела се добре за дъщеричката си. Тя не живеела с бащата на момиченцето , но двамата родители се разбирали. 

Макар, че не работела никъде, Лиляна не е имала финансови проблеми и тя и детето й не били лишени от нищо. 

Хората в малкото село са съкрушени от скръб. Те не могат да повярват, че няма да чуват смеха на Вилияна на улицата. 

Разследването по случая продължава с разпити на свидетели и експертизи. 

На Халкалиева е повдигнатото обвинение за престъпление по чл.116, ал.1, т.3 и т.4 от Наказателния кодекс – за умишлено причиняване смъртта на малолетно лице, което е рождена дъщеря на извършителя. Наказанието, което се предвижда за това престъпление е от 15 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

С постановление на наблюдаващия прокурор, обвиняемата е задържана за срок до 72 часа в лечебното заведение, където е настанена, предвид обстоятелството, че след деянието се е самонаранила.

Предстои преценка на доказателствата, с оглед  внасяне  на искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Лиляна.

Майката, убила детето си в Желязно, е с опасност за животаКметицата на селото: Всички са в шок от случилото се