Обвиненият за подкуп пловдивски професор -  Николай Банков даде подробни обяснения пред съда за обвиненията, по които е привлечен. Припомняме, че в качеството на длъжностно лице – хабилитиран преподавател в Университета по хранителни технологии, с академична длъжност – ръководител катедра – професор при Технически факултет – катедра „Електротехника и електроника“,  в съучастие с обвиняемия Димитър  Димитров на 38 г. е поискал подкуп от двама студенти в размер на 600 лева, за да проведе изпит, след предварително  е дал решенията на задачите. Освен това е поел ангажимент към студентите да попълни студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – първа част. 

Съдебното заседание започна с разпита на зам.декана на факултета. Радослава Габрова е била първият човек, на когото двамата скъсани студенти – Василка Апостолова и Христо Елкин, са се оплакали след поредната двойка.

„Елкин дойде и ми каза, че е говорил с Банков. Последния му дал листче с телефон и му казал, че човек ще уреди нещата. Проверих номера и се оказа, че не е вписан в регистъра ни, тоест не е на служител в УХТ. Заедно със студентите отидохме при ректора, за да обясним какво се случва”, сподели доцентката.

Банков я попита, дали след ареста му, студентите са били изпитвани, как се е провел изпита и кой е бил в изпитната комисия.  Габрова сподели, че освен нея са били и завеждащия катедра и декан. Усъмнявайки се в компетентността на бившата си колежка, Банков я попита дали знае закона на „Ом”, но въпросът му бе отхвърлен от съдия Захова.

Пред съдебния състав се изправи самият професор. Той сподели, че помни всеки детайл от онзи период, все едно е било вчера. Банков помни дори Христо Елкин от 2013 година, когато е бил втори курс. Бившият преподавател описа цялата схема, като добре подготвена и режисирана, а целта е бил комплот спрямо него. Причината – не бил удобен на ръководството на университета.

„Василка и Христо бяха с още 15-20 души на изпит. И двамата предадоха бели листи. Видях, че това ще им е трета двойка и не им вписах оценка, за да не плащат после. След това те ме чакаха пред залата и ме последваха до кабинета. Обясниха ми, че ще загубят правата си и ме помолиха за втори шанс. Проявих разбиране и им дадох по една задача, като се разбрахме след 3-4 дена да се върнат с решения. След уреченото време, двамата се появиха с готови решения. Питах ги няколко въпроса, но те нищо не знаеха. Повтаряха само :”Не ги разбираме, не можем да ги решим”. През цялото време се държаха много арогантно и нагло. Бях възмутен, не съм имал такива студенти до момента. Скъсах им работите и ги изгоних. След няколко минути Елкин се върна сам и ме попита дали може по друг начин да решим проблема. Помислих малко и реших да го свържа с мой бивш студент – Димитър Димитров, които познава много студенти и преподаватели, и който може да им помогне с решаване на задачите. Написах телефона на Митко на лист и го дадох на Христо. Познавам Митко от много години, преподавал съм му, в последствие съм го срещал, даже от неговия магазин съм си купувал телефоните. От него знам, че познава много хора и след като Христо си тръгна му позвъних. Помолих го да помогне на студентите със задачите, да ги решат, да им ги обясни някой. Той пое ангажимента. След 2 дни пак се чухме – беше неделя, аз бях на село. Митко ми каза, че момчето и момичето са готови.

В понеделник дойдоха и най-нагло отвориха книжките и чакат да им впиша оценки. Аз обаче им дадох задача и ги накарах отвън да решават. Там те са отворили справочника и са преписали отговора. Донесоха листовете, вписах тройките и те си тръгнаха. След няколко часа дойде полиция и ме задържаха”, разказа Банков.

Той подчерта, че тази схема е добре подготвена и режисирана. Посочи и участниците. 

След показанията на професор Банков, защитникът му – Красимир Елдъров поиска да бъдат призовани още двама свидетели, които ще внесат яснота около казуса.

Делото бе отложено за средата на месец май.

Припомняме, че двамата професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив бяха арестувани след разследване на „Господари на ефира”. Те са обвинени в корупция. Двамата искали от свои студенти пари, за да им пишат по-висока оценка. След съвместна акция на „Господарите”, Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив, преподавателите са задържани.

Сигнал за корупцията е подаден от студент. От там започват проверка на сигнала, като се стига до реално преминаване на изпит и даване на исканата сума с белязани банкноти. 

Цялата схема на Проф. Николай Банков може да проследите във ВИДЕАТА: 

 

Ето ги професорите, взимали по 300 лева за тройкаРекторът на УХТ проф. Кольо Динков заяви, че двамата ще бъдат отстранени от работа

Съдия и адвокат влязоха в спор на делото за хванатия с подкуп професор от УХТКрасимир Елдъров обвини съдия Захова в пристрастие

Уволняват корумпираните професори от Пловдив ВИДЕОПрокуратурата повдигна обвинения на петима души