Десет години затвор при първоначален общ  режим получи Андон Огнянов, който причини мелето с четирима край Пловдив. Книжката му също ще бъде отнета, като срокът за административната санкция е 7 години, предаде репортер на TrafficNews.

Тъй като делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, наказанието се редуцира с 1/3, като така Огнянов ще прекара в затвора 6 години и 8 месеца. След решението на магистратите защитникът на Андон – адвокат Баков заяви, че ще обжалва. По думите му, наказанието е несправедливо, имайки предвид многобройните смекчаващи вината обстоятелства и съдебната практика на ВКС по сходни дела. 

Не на такова мнение бе мнението на прокурор Петров и представителите на частните обвинители – Николай Димитров.

„Поисках от съда максимална присъда. Намирам наказанието за справедливо и ще дам правен съвет на клиентите си да не обжалват”, заяви адвокат Димитров.

Съдът отчете като смекчаващи вината на подсъдимия крехката му възраст, чистото съдебно минало и добрите му характеристични данни. Признанието за вина и съжалението обаче не бяха взети предвид като смекчаващо обстоятелство. По думите на съдия Димитрова, то не може да се третира като цялостно обективно поведение в хода на съдебното следствие. Сред отегчаващите вината обстоятелства бяха и двете груби нарушения на Закона за движението по пътищата, едното от които - за превишена скорост. 

До фаталния инцидент се стигнало, след като Огнанов навлязъл в насрещното движение, без да заобикаля препятствие или да е предприел изпреварване. Движил се със скорост от 109 км./час. Припомняме, че по време на изслушването защитата в лицето на адвокат Баков изтъкна, че шофьорът на насрещно движещия се автомобил е допринесъл за инцидента, тъй като е карал с включени дълги фарове и е заслепил Андон. 

Какво още се случи по време на делото може да проследите ТУК: 

Андон, убил 4-ма при катастрофа край Пловдив, бил заслепен от фаровете на другия автомобилБлизките на жертвите искат максимална присъда за 20-годишния младеж

Припомняме, че трагичният инцидент стана в края на март.  БМВ с пловдивска регистрация навлязло в лентата за насрещно движение и се ударило челно в Сеат с кърждалийска регистрация.Намясто са загинали 31-годишният водач на втората кола и негови спътници, на 28, 49 и 54 години, всички от Кърджалийска област.

Немската кола е била управлявана от обвиняемият Антон. Той прекара няколко дни в болница. Самият той е придобил правоспособност по време на дългогодишното си пребиваване в Кипър. Въпреки че движението там се извършва в обратното платно за движение, той така и не е придобил повторно квалификация в България. 

Андон ще трябва да заплати и разноските, направени в хода на разследването от ОД на МВР, в размер 2 133 лв.

Шофьорът, убил 4-ма при катастрофа край Пловдив: Съжалявам за всичко