Деветгодишна присъда, която да бъде редуцирана до 6 години "лишаване от свобода", поиска прокуратурата за 20-годишния Андон Огнянов, който предизвика тежка катастрофа с четири жертви край Скутаре. Според държавния обвинител Петър Петров младежът, причинил автомелето през месец март, е с висока обществена опасност. Както вече съобщихме, делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, а съдът ще определи присъдата си още днес.

Припомняме, че трагичният инцидент стана в края на март.  БМВ с пловдивска регистрация навлязло в лентата за насрещно движение и се ударило челно в Сеат с кърждалийска регистрация.Намясто са загинали 31-годишният водач на втората кола и негови спътници, на 28, 49 и 54 години, всички от Кърджалийска област.

Немската кола е била управлявана от обвиняемият Антон. Той прекара няколко дни в болница. Самият той е придобил правоспособност по време на дългогодишното си пребиваване в Кипър. Въпреки че движението там се извършва в обратното платно за движение, той така и не е придобил повторно квалификация в България. 

Шофьорът, убил 4-ма при катастрофа край Пловдив: Съжалявам за всичкоСъдът даде ход на разпоредителното заседание срещу Андон Огнянов

"Той има зад гърба си три нарушения на Закона за движение по пътищата в България. В резултат от катастрофата е настъпила смъртта на четирима души, които са глави на семейства и са се грижили за тях. Това обуславя висока обществена опасност. Налице е баланс между смегчаващите и отегчаващите вината обстоятелства", изтъкна Петров. Той поиска от съда да лиши Андон от правото да управлява МПС за срок от 6 години, който също ще бъде редуциран по реда на съкратената процедура.

На различно мнение бе адвокат Баков, който защитава Андон в съда. Според него с висока обществена опасност може да се обуслови самото деяние, но не и извършителят му, който работи и се грижи за своите родители. Баков изтъкна, че младежът е с добри характеристични данни и чисто съдебно минало. Той допълни, че шофьорът на автомобила ковчег също е допринесъл за тежката катастрофа.

"По делото има неоспорими данни за това, че обвиняемият е бил заслепен от фаровете на насрещно движещия се автомобил, който е карал на дълги светлини", обясни защитникът. Той поиска от магистратите наказание, ориентирано към минималното, като се позова и на практика на ВКС при сходни дела. Искането бе подкрепено както от Андон, така и от майка му Сийка Демирева, която също защитаваше детето си в съда.

"Детето ми съжалява за всичко това. Той гледаше болния си баща, помагаше ни. Още е в шок от случилото се", каза тя пред магистратите. 20-годишният подсъдим също сподели, че още изживява тежко инцидента и не пожелава подобна съдба никому. Той помоли за по-леко наказание, за да може да продължи да работи и да полага грижи за баща си, който е с два ампутирани крака.

Близките на четирите жертви - Метин и Сюлейман Сюлейман, Мехмед Мехмед и Севдалин Севдалинов, обаче реагираха остро на молбата му. Имах един син и едно съжалявам не стига, проплака една от почернените майки.Те поискаха максимално наказание за Андон. Такова бе и искането на адвоката им Николай Димитров.

"Той е извършил изключително тежко нарушение, в резултат на което е срещнал автомобила на загиналите. Но можеше и да срещне училищния автобус, или който и да е било автобус. Искането му бе подкрепено и от подзащитните.

"Имах един син - добро момче. Не пиеше, не пушеше. Всеки ден съм на гроба му", каза майката на загиналия Метин Сюлейман. Той загуби живота си при инцидента, заедно със своя баща - Сюлейман. Всички частни обвинители поискаха през сълзи справедливост за своите близки.

Предстои магистратите от Окръжен съд - Пловдив да се произнесат по делото по-късно днес.