Ивалйо Чанков, причинил смъртта на свой приятел в тежката катастрофа на булевард „Найчо Цанов” през лятото на 2018 година, излиза предсрочно от затвора.

Припомняме, че автомобил с трима младежи се удари в електрически стълб точно след завоя на бензиностанцията на Петрол. Колата е идвала от Сточна гара в посока – ЖР Тракия, водачът е загубил управление, не е успял да вземе завоя и се е забил в стълба.

Преди жестокия удар Чанков се състезавал с друга кола на булеварда. Още на светофара на Сточна гара той подал газ и започнала „гонката”. Преди завоя до близката бензиностанция, Ивайло не намалил скоростта, а точно обратното. На въпросното място той имал навика умишлено да поднася колата с цел дрифтиране. Това и направил – подал още повече газ и навлязъл рязко в завоя. От високата скорост обаче, автомобила се завъртял и се забил в електрически стълб.

На място загина 22-годишният Иван Караивански, който е седял на задната седалка.

През месец май 2019 година Ивайло застана пред Окръжен съд. По време на заседанието той призна всички факти и обстоятелства около случая и още същия ден получи присъда. 22-годишният мъж бе наказан с 2 години условна присъда с 5 години изпитателен срок и отнемане на книжката за 3 години.

2 години условно за Ивайло, причинил смъртта на свой приятел в Пловдив

След протест на близките на починалия, в крайна сметка Ивайло бе наказан да изтърпи наказанието си ефективно. Той е изпратен в пловдивския затвор, където пребиваваше допреди дни. Чанков е постъпил в затвора на 11 август 2020 година.

Година и пет месеца по-късно той е подал молба за предсрочно освобождаване. Като мотиви той е изложил, че вече се е поправил, приложил е и добри характеристични данни от началника на мястото за лишаване от свобода.

От юни тази година той е работел и според доклади на администрацията, се е справял добре с наложените му отговорности. Освен това му е правена периодична психологична оценка, според която е настъпила трайна и
положителна промяна в поведението и мисленото на Чанков. Освен това досегашният му престой в затвора е постигнал в пълен и оптимален обем целите на наказанието по изпълнение на присъдата.

Поради това, 8 месеца по-рано Ивайло ще излезе на свобода. Той обаче ще посещава два пъти седмично пробационен служител. Това ще продължи до края на наложената му присъда.ь

Тежка катастрофа взе жертва на булевард “Найчо Цанов“ СНИМКИ