Банда от четирима телефонни измамници отива в затвора за общо 13 години. Апелативният специализиран наказателен съд наложи ефективни присъди от една петилетка на Румен С. и Младен П., а Дейвид Г. ще лежи три години. 

Четвъртият съучастник Петър И. се включил в престъпната дейност на групата през април 2012 г. За участието си в две измами съдът му наложи 6 месеца затвор, но той ще изтърпява общо 3-годишно наказание заради стара условна присъда от 2 г. и 6 месеца.

Бандата е подбирала жертвите си в Старозагорско, Плевенско, Габровско и други райони на страната, като е действала от октомври 2010 г. до юни 2012 г., съобщиха от пресцентъра на спецсъда.

Мошениците са използвали най-често при телефонните измами версията, че близък на нарочената жертва е причинил катастрофа, при която е пострадало дете, и е необходимо да се плати, за да не бъде търсена наказателна отговорност от роднината.

Четиримата бандити се бяха обнадеждили, че ще се отърват от затвора след като през април Специализираният наказателен съд ги призна за невиновни заради липса на достатъчно доказателства за наличие на организирана престъпна група. Втората съдебна инстанция обаче отмени присъдата и наложи на подсъдимите ефективни наказания.

 Румен С., Младен П. и Дейвид Г. са признати за виновни за четири измами в Левски, Шипка и селата Габарево, Горно Изворово и Голямо Дряново (през периода 27 октомври 2010 г. – 3 януари 2011 г.) на обща стойност 18 976 лв., както и за други 4 удара на територията на областите Стара Загора, Ямбол и Плевен, където ужилените са изгоряли с общо 8 200 лева.

Петър И. е осъден за участието си в две измами за общо 3 700 лв. в село Роза, Ямболско, и град Николаево, извършени заедно с Румен С. и Дейвид Г.

Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред
Върховния касационен съд.