Пожарът в района на южната ни граница в овладян от три страни, като към момента е обхванал около 50 000 декара. Основни сухи треви, а на места и борови масиви. Добрата новина е, че няма опасност за населението в района. Няма пострадали и загинали, не са засегнати и големи постройки. Това заяви тази сутрин шефът на пожарната ген. Николай Николов по време на извънреден брифинг тази сутрин.

„В момента гори борова гора между селата Маточина и Варник. Огънят се движи в югозападна посока в посока границата, колегиите от Турция са предупредени и ако до следобед не успеем да ограничим огъня и те ще се включат в гасенето. Имат готовност да помогнат с булдозери, пожарни автомобили и хора. Това, обаче ще се случи на тяхна територия“, заяви шефът на огнеборците.

Около 10 часа в гасенето ще се включи и хеликоптер от българската армия.

„Това е изключително коварен терен, има дерета, които са напълно непроходими. Има силен вятър, най-вероятно една от причините за избухването на огъня е изхвърлен фас. Остава високорискова обстановката. Огънят е овладян от три страни, надяваме се днес напълно да се справим с него“, каза още Николов.

Снимки: БТВ