Всекидневни скандали са констатирани по улиците на Кършияка. Масово шофьори се бият за паркоместа или за предимство по тесните пътища. Най-много побойници са регистрирани в квартал Гагарин, до детска градина „Космонавт” и по булевард „Марица – Север”. Тази статистика бе оповестена по време на годишния отчет на Трето районно. Освен началника на местната структура на МВР, на срещата присъстваше и кметът на район „Северен” Ральо Ралев.

Като най-голям проблем в квартала бе представена драмата с паркирането. Всеки ден около новотела, в Гагарин и пред поликлиниката под моста на Герджика настава хаос, който прераства в скандали и физически саморазправи.

През изминалата година са регистрирани в полицията 20 хулиганства, свързани именно с изнервени водачи, които се бият.

Отчита се и сериозен проблем с междусъседските вражди, които са заради паркирането. За 2018 година повредени са 150 автомобила – надрани, със спукани гуми и счупени стъкла.

„На места по булевард „Марица –Север” разминаването на две коли е невъзможно. В пиковите часове изнервените шофьори саморазправят, стига се и до сблъсъци. Друга критична точка е на улица „Гонда вода”, на която се намира най-голямата детска градина в района – „Космонавт”. Сутрин и следобед има струпване на коли, няма места за спиране и става хаос”, сподели кметът на района.

„В пиковите моменти на ключови артерии имаме позициониране на патрулни коли. Колегите следят за неправилно паркирани коли, тапи и нарушители, с цел да се облекчи трафика. Униформени санкционират и всеки, позволил си да спре в тревна площ или тротоар на булевард „Марица – Север” и така да пречи на нормалното предвижване на пешеходците”, съобщи Николай Симов.

Поради проблема с трафика и паркирането в района, администрацията на кметството са направили и внесли предложения към ОП „Организация и контрол на транспорта”, за смяна на посочността на над 15 улици. 

Вижте ги в линка:

Чертаят нова организация на движението в пловдивски район, над 15 улици стават еднопосочниОт район „Северен” ще изпратят предложението си до ОКТ, ще го стиковат с новия ГПОД

От полицията споделиха, че през изминалата година са отчели значителен спад на измамените възрастни хора от „ало измамници”.  В районното са заведени списъци със самотно живеещите лица, които ежемесечно са посещавани от униформен. Правят се и периодични информационни кампании, насочени към опазване на имуществото на хората от подобни измамници.

За поредна година най-нисък ръст на престъпност е отчетен в ромските махали. Там предимно са били задържани лица, търгуващи с акцизни стоки. 

„Нямаме проблеми в махалите. И там се краде и там има престъпност”, заяви Симов.

630 са били криминалните случаи, а 226 от общ характер. В Кършияка са станали 85 катастрофи с един загинал и 100 ранени.

Отново бе отчетен приносът на видоенаблюдението в целия район, благодарение на което разкриваемостта се е увеличила драстично.

Разбиха банда, обирала зрелищно търговци от 10 години на Брезовско шосе в ПловдивСумите, които са били отнемани, са достигали до 20 хиляди лева

Снимка: Илюстративна