Кантонерът, арестуван за тежката катастрофа на прелеза, при която един загина, а двама бяха тежко ранени се сдоби официално с обвинителен акт. Привлечен като обвиняем е и водачът на колата-ковчег, в която са пътували жертвата и ранените.

Както TrafficNews.bg съобщи, инцидентът стана на 12 ноември сутринта в 7 часа. По първоначална информация кантонерът на прелеза не е спуснал бариерата. Той е получил сигнал, че влакът доближава до прелеза, но въпреки това не е предприел необходимите действия. По данни на свидетели бариерата е останала вдиганата, затова и колата е била навлязла на жп линиите. Оказва се, че според кръвната проба, пазачът на прелеза е употребил значително количество алкохол – 2,61 промила алкохол.

Кантонерът - Кирил Македонски е обвинен за това, че е нарушил правилата за експлоатация на съоръженията, като не спрял движението на пътни превозни средства през прелеза и не спуснал бариерите 5 минути преди преминаването на влака и по непредпазливост, в условията на независимо съпричиняване с водача на колата, причинил смъртта на 30 годишен, и средни телесни повреди на още две лица, като деянието е извършено в пияно състояние.

Шофьорът на колата е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение и при приближаване към жп прелез не се движел със скорост, която да му позволи при необходимост да спре и да се убеди, че не приближава влак и преминаването е безопасно, като по непредпазливост, в условията на независимо съпричиняване с кантонера, е причинил смъртта на 30-годишен и две средни телесни повреди.

Пияният кантонер: Изпих едно патронче уиски, за да заспя!Имам свидетели, че водачът караше със 70 км/ч, заяви Кирил Македонски

По делото е установено, че на 12 ноември  около 6:30 часа, обвиненият водач и неговият брат тръгнали от Караджово към Асеновград. По пътя те спрели, за да вземат братовчед им . Той седнал зад шофьора и продължили към  Асеновград.  

Междувременно в 6,32 ч.,  от жп гара Пловдив към жп гара Асеновград потеглил пътнически влак. Дежурният ръководител на движението уведомил с телефонограма пазачите на прелезите по пътя за заминаването на мотрисата. Македонски бил дежурен. Той получил, телефонограмата, записал я в дневника, но поради употребата на алкохол се залисал и не спуснал бариерата. Влакът се приближил към междугарието и се движел със скорост от 77 км/ч. Машинистът подал продължителен звуков сигнал, като на десетина метра видял, че бариерите на жп прелеза не били спуснати, а пазачът бил навън.

Той забелязал и приближаващия се лек автомобил и веднага натиснал електрическата спирачка, но поради тежестта на композицията, същата не можела да спре на по-малко от 150 метра от момента на задействане на спирачката, според автотехническата експертиза. 

Трима са в болница след катастрофата между влак и кола край Асеновград

През това време лекият автомобил приближил към прелеза, като въпреки вдигнатите бариери, водачът не спрял,за да се убеди за приближаването на  влак и последвал удар между предната част на автомобила и предната лява част на мотрисата. Колата се завъртяла и се блъснала в стената на прелезопазачницата.

При ударите били ранени водачът на автомобила , брат му и техния братовчед. Те били откарани в болницата, като на 17 ноември братът на шофьора е починал от нараняванията си – тежка черепно-мозъчна травма. Оцелелите  получили средни телесни повреди.

По делото е установено, че машинистът е спазил правилата за движение, като дори и да е бил предприел екстрено спиране, нямало как да предотврати удара.  Шофьорът на колата управлявал автомобила с 60 км/ч, като не се е съобразил с предупредителните табели за приближаване към жп прелез и не намалил скоростта до 40 км/ч,, за да спре безопасно.

Наказанието, предвидено в закона, за престъплението, в което са обвинени двамата, е от 3 до 15 г. „лишаване от свобода“.

Какво обясни пазачът на прелеза по време на заседанието за взимане на мярка за неотклонение спрямо него - вижте във видеото на TrafficNews.bg