Петима от задържаните ало измамници остават в ареста. Това реши Специализирания наказателен съд.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред втората инстанция.

Съдът отбеляза, че част от обвиняемите са пътували често и до Румъния, въпреки това не прие, че има риск те да се укрият. 

Според държавното обвинение семейството Анелия, Валентина и Валентин Първанови, както и Николай Николов и бащата на тартора на групата Борислав Димитров - Бобито Георги Василев са имали разпределени задачи в групата. Някои от тях били мулета, семейството пък се занимавало главно със звъненето по телефона на жертвите.

Държавното обвинение подчерта, че ако бъде наложена мярка различна от “задържане под стража”, има голяма опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, тъй като те са извършвали дейността си предимно чрез телефони и това би могло да продължи.

"Предвид предишни публикации в медиите, стана ясно, че телефони има и в следствените арести, така че ако това е аргумента на държавното обвинение, те биха могли да извършват престъпления и оттам”, заяви по време на заседанието защитникът на семейство Първанови Юлиян Дацев.

Семейството живее в София. Те са сочени и като едни от основните мулета в групата. Майката, баща и дъщерята били толкова добри в занаята, че една от жертвите на групата Виолета Ларсен дори прехвърлила своя апартамент на дъщерята. Освен това те я примамили, като й казали, че могат “да се грижат за нея”.

В апартамента на задържаните са открити личните документи на Ларсен, която влязла в клопката на “ало” измамниците. Жертвата се доверила на обвиняемата Валентина Първанова и така била в схемата от началото на 2017 г. Тя им дала няколко стотин хиляди лева освен жилището си.

“Здравословното ми състояние не е добро. Представените експертизи са от 2007 г., но просто при арестите разпердушиниха всичко и сега само тези документи са намерили в дома ми. Имам постоянен адрес и ме откриха там. Ако ми бяха пратили призовка щях сам да дойда. Не беше нужно да влизат и да разрушават къщата ми, както и да стрелят по кучето ми, което беше ужасно”- каза пред съда обвиняемият Валентин Първанов.

Според прокуратурата групата е действала повече от 2 години и то агресивно. Всички имали разпределени от тартора роли. В жилищата на Първанови в София са намерени множество телефони, сим карти и пари. Намерен е дори и фалшифициран документ, издаден от Криминална полиция и с подпис от полицай Кръстев.

Всички обвиняеми освен Николай Николов са осъждани, като Първанови са реабилитирани. По същото дело с европейска заповед са задържани още 5 човека в Румъния. Сред тях е и тартора на групата Борислав Димитров- Бобито. Те обаче все още не са екстрадирани в България.