Пловдивският апелативен съд остави в ареста потвърди мярката на неотклонение на гръцки гражданин, издирван с Европейска заповед за арест. Той е осъден на 7 години лишаване от свобода за трафик на 11 чужденци през турско-гръцката граница срещу заплащане. След произнасяне на присъдата прреди няколко години, обвиняемият е обжалвал наказанието си, а гръцкият съд го е освободил от затвора.

С европейската заповед се иска лицето да бъде предадено за изпълнение на наказание “лишаване от свобода”. Затова Старозагорския окръжен съд го оставил в ареста. Определението било обжалвано, а впоследствие - потвърдено от пловдивските магистрати.

Апелативният съд е преценил, че, с оглед честите пътувания на мъжа зад граница, при по-лека мярка за неотклонение има опасност той да се укрие. Присъдата му касае престъпна дейност, която според законодателството на Република Гърция е тежко престъпление. Исканото лице е пропуснал да трансформира присъдата си от лишаване от свобода в глоба, което е възможно в Гърция след промяна на законодателството.

Определението е окончателно.  

Делото се разгледа дистанционно, като с подсъдимият се осъществи видеоконферентна връзка с ареста, а съдебният състав, прокурорът и защитниците бяха в съдебна зала.