32-годишният Здравко Дечкин остава в ареста. Апелативен съд – Пловдив остави в сила определението на Окръжен съд – Пловдив, с което е потвърдена най-тежката  мярка за неотклонение задържане под стража на мъжа.  Дечкин е обвинен за грабеж, довел до смъртта на бизнесдамата Виолета Балабанова.

Това е пореден опит на пловдивчанина да жали наложената му мярка. Само преди месец и половина той отново депозири до двете съдени инстанции жалби за освобождаването му.

Според данни от разследването нападението над Балабанова е било поръчано от сина ѝ - покойния Георги Балабанов. Наследникът на известната фамилия се разби с мотора си с 200 км/ч в Слънчев бряг през 2012 година. 

10 години по-късно! Жестоката истина изплува от гроба на Виолета БалабановаСмъртта на разглезения наследник се оказа недостатъчна да скрие престъплението с давност 10 години

Апелативният съд прецени, че събраните доказателства по делото, дават необходимата

доказателствена обезпеченост на обвинението. Според съда липсва промяна в бстоятелствата, която да разколебава обоснованото предположение, че Дечкин е съпричастен към извършване на престъплението, в което е обвинен.

Съдът прие също, че продължава да е налице и опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление при мярка, различна от задържане под стража. Тази опасност се извежда от тежестта на обвинението, както и доказателствата, които го подкрепят.

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

17 бона, BMW X5 и 14 разговора между Дечкин и Балабанов за убийството на майка му ВиолетаДетектор на лъжата сочи, че Дечкин лъже за събитията през 2009 година