Повторна петорна комплексна съдебномедицинска психиатрична и психологична експертиза ще решава бил ли е под афект Каспъра, при убийството на Митко Иванов на пазара в Столипиново. Делото се гледа на втора инстанция, след като пловдивската прокуратура остана доволна от присъдата, която Окръжен съд-Пловдив постанови на Румен Александров - Каспъра за убийство при афект. Протест има внесен и от близките на загиналия.

Убийството стана  на 21 декември 2019 година. Жертвата Митко Иванов живеел и работел в чужбина преди инцидента и си бил дошъл в Пловдив за празниците. Успял да се срещне с доста приятели, излизал с различни компании, забавлявал се. До ушите на Румен Александров обаче стигнала информация, че Митко флиртува с любовницата му и той се ядосал. Отишъл да търси сметка на съперника си и избухнал скандал.

Експертиза обръща делото срещу Каспъра, бил в патологичен афект по време на убийствотоИмал краткотрайно разстройство на съзнанието и се приема наличие на невменяемост

Словесната разправия преминала във физически сблъсък, с размяна на удари и нанасяне на прободни рани с ножове.В един момент Каспър намушкал конкурента си във врата. Митко издъхнал преди линейката да дойде. Очевидно обаче жертвата също е проявила агресия, тъй като Каспър също е бил намушкан на няколко места с ножа. Той имал тежки рани по ръцете, краката и гърдите, в резултат на проникване с 10-сантиметров нож.

В началото на март тази година Каспъра получи 3 години условно с изпитателен срок от 5 години.Причината за това беше, че квалификацията е – „извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с насилие, от което е било възможно да настъпят тежки последици за виновния”. 

3 години условно за Каспъра, убил съперник при скандал в ПловдивПрисъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд

Преди ден в съдебната зала отново беше изслушана и приета експертизата на вещите лица, която стана и причина за определянето на наказанието на първа инстанция.  

„Силното раздразнение идва на първо място от провокацията и самата ситуация, на второ място е прободната рана, защото в такъв момент се изпитва застрашеност за живота, а това води до емоционална дисрегулация и поведенческо разстройство. От там и до цялостен физиологичен афект, който обаче е временно състояние и това не изключва в последствие лицето да има подредено поведение”, убедени са експертите.

По искане на държавното обвинение и частните обвинители обаче, апелативните магистрати назначиха повторна експертиза, която да установи дали наистина Каспъра е бил в състояние на силно раздразнение в момента на убийството. Експертното решение трябва да е готово за следващото заседание на 5 декември.

Прокуратурата недоволства от условната присъда на Каспъра, убил афектиран съперник в ПловдивДелото пред Апелативен съд ще се проведе другата седмица

Братът на убития Митко в Столипиново: Има много свидетели, но ги е страх от Каспър

Повече от две години след показното убийство от ревност в Столипиново, Каспър застана пред съда

Делото срещу Каспъра забуксува: Пуснаха ключови свидетели за общодържавно издирване

Издирван свидетел по делото Каспъра: Не разказах всичко на полицаите, защото ме беше страх