Делото срещу тримата роми, които ограбиха и пребиха възрастна жена в Белозем, продължава в Окръжен съд. В съдебна зала за пореден път бяха доведени Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев. Процесът срещу тримата се провежда по съкратената процедура с разпитите на определен кръг от свидетели.

Припомняме, че в началото на февруари 87-годишната Атанаска бе обрана от крадци. При нападението единият от мъжете е съборил възрастната жена  като при падането тя е счупила бедрото си. Другият извършител опрял нож в гърлото на жертвата и я заплашил, че ще я заколи, след което тримата извършители започнали да претърсват къщата. Изнесли бойлер, два телефона, микровълнова печка и др. След обира жената е настанена в болница. 

Възрастната жена е била изключително наблюдателна и е запомнила ножа, с който е била заплашена. Това в последствие е помогнало при идентифициране на извършителите. 

След разследване, продължило няколко месеца, са установени тримата извършители. Това са Ангел, Тодор и Атанас – всички с предишни криминални прояви и осъждания. 

В съдебна зала днес и тримата отказаха отново да дават обяснения пред съда. Пред магистратите се изправиха трима свидетели. Един от тях е съсед на Атанаска, в чийто двор е намерена лопатата, с която е разбита вратата на възрастната жена. Оказва се, че хитрите роми са се опитали ловко да замаскират следите си, като изхвърлят оръдието на зломяване на къщата, далче от дома на Атанаска и в обратна посока от таза, в която е ромската махала.

Припомняме, че на предходно заседание по случая, разследващ полицай разкри подробности за нападението. Тогава той разказа, че разследващи са открили стъпки в снега, които водят към ромската махала. Освен това полицай Койчо Димитров разказа, че нападателите са влезнали в двора през оградата, като са я счупили. Входната врата пък е била разбита с метален предмет, наподобяващ лопата.

Един от нападателите на баба Атанаска от Белозем изпял съучастниците си, полиграф го заковаУ Тодор е открит нож, който възрастната жена е разпознала

Тодор Желязков живее  на 300 метра от дома на 87-годишната Атанаска. Къщата му обаче е в обратна посока от тази, към която е ромската махала. При първоначалният оглед на следите, униформени са открили стъпки, водещи към гетото. Лопата обаче е намерена в двора на Желязков, който е в друга посока.

„ Ден след нападението на Наска, хора разказаха, че нещо се е случило с нея, но аз не разбрах. След два дни снега се вдигна и при обход на двора си намерил една летва. Беше с боя и подкована. Не беше моя и я оставих така. След още ден отидох в страни от къщата ми, където имам градина. Там пък намерих метална лопата – отново не я разпознах. Задържах я, за да си събирам боклука. Три или четири дни след случката с Атанаска, отидох до местоработата на дъщеря ми. По път обаче ми направи впечатление оградата на Атанаска. Беше същата като летвата, която намерих в двора ми. Тогава срещнат Георги, който е син на Атанаска. Казах му какво съм намерил. Заедно отидохме у нас. Той разпозна летвата. Показах и лопатата. Оказа се, че и тя е негова, дори той сам я е направил. Каза да не пипаме нищо и се обади в полицията. Дойдоха екипи и взеха двата предмета, на мен ми взеха отпечатъци и обяснения. Моята къща е на 200 метра от тази на Атанаска. Посоката на дома ми е към пощата, която е в обратна посока от ромската махала”, разказа Тодор Желязков.

В съдебна зала бяха разпитани съпрузите Мария и Николай Шопови. Те стопанисват пункта за вторични суровини. И двамата разпознаха Ангел Василев като редовен клиент.

„Често идваше сам с каруца и предаваше скрап. Предимно незначителни вещи и боклуци. Знам го от наши клиенти, че е криминално проявен. В пункта не записваме кой какво е донесъл. Водим записки на имената, килограмите и парите, които сме изплатили”, заяви Мария, която работи на пункта в Белозем. Жената разказа още, че когато се събере достатъчно суровина, камиони от Бургас идват и изкупуват метала. През последната една година обаче тя не помнеше колко пъти е идвал камиона и кога последно стоката е била вдигана.

По данни на прокуратурата, след обира у Атанаска, бойлерът и микровълновата печка са били предадени в пункта. И Николай и Мария обаче не помнеха дали са изкупили подобни вещи от Ангел. Документация също липсва.

„През лятото дойде в пункта полиция. Поискаха от нас да извадим уредите. Огледаха, но нищо не взеха. От мерт до онзи момент, когато дойде полиция, не помня дали и колко пъти е идвал камионът от Бургас”, допълни Мария.

Заседанието срещу тримата нападатели ще продължи следобед с разпита на още свидетели и вещи лица. Очаква се в съдебна зала да бъде доведена пострадалата Атанаска. Жената обаче е трудно подвижна след жестокото нападение.

Арестуваха трима рецидивисти за жестокото нападение над възрастна жена в Белозем