Няма място за притеснение сред жителите на ромските махали в селата край Пловдив, взети са мерки и се издирват хората, които разпространяват информация за мъже с маски, които искат да отвличат деца. Това заяви на брифинг заместник шефът на пловдивската полиция Сълко Литов.

Той бе категоричен, че няма такова нещо като отвличане на деца и че в социалните мрежи се разпространява невярна информация.

В края на миналата седмица след излезли публикации в социалните мрежи започна една масова психоза сред ромското население в селата около Пловдив. Бяха подадени множество сигнали, които обаче в себе си не съдържат никаква конкретика”, допълни той.

По думите му е направена незабавна проверка и са предприети своевременни действия. В повечето случаи хората, които се обаждат на 112 казват, че са чули нещо, но няма нищо конкретно.

Във фейсбук се разпространяват снимка с номер на автомобил. От направена проверка стана ясно, че това е 53-годишен мъж, който се е прибирал със семейството си от заведение към град Пловдив и е бил сниман. За момента, сигналите са недействителни и призовавам жителите на ромските махали за разум и спокойствие. Наситили сме кварталите с полицейски патрули, има постоянно присъствие на органите на реда и имаме готовност за незабавни действия”, допълни още той.

Силко Литов разказа, че първият сигнал в полицията е получен на 20 срещу 21 юли през нощта. От тогава са подадени множество други със същата информация. Повечето са били от хора, на които са казали техни близки, че се притесняват,  да не им вземат децата. Сигнали има от Карлово, Калояново, Раковски, Марица, Първомай, Асеновград.

Те са от много и различни населени места от област Пловдив, но за момента няма място за притеснение, увери Сълко Литов. Освен патрули по места в днешния ден е създадена и организация за обхождане, като е и разговаряно с хората в махалите.

Припомняме, че TrafficNews съобщи за случая още на 20 юли, след множество сигнали до медията ни. Повече може да прочетет тук:

Масова истерия в ромската махала в Калековец! Жените се страхуват от мъже с маски, които никой не е виждалЖители на селото смятат, че мъжете се занимават с трафик на деца