Кражбите по морето зачестяват. Това сочи информацията от МВР за разкритите престъпления през последното денонощие. Трима столичани са задържани, след като нападнали и обрали младеж в Лозенец. Около 4.15 часа вчера мъж насочил пистолет към 19-годишен бургазлия, като му отнел сумата от 100 лв. След това непознатият се качил в лек автомобил „БМВ 330” и напуснал района.

Нападението не останало незабелязано от охраната на близката дискотека. Той подал сигнал в полицията. 

Лекият автомобил бил засечен в местността „Тарфа” край Лозенец, а криминалистите открили, че шофьорът обитава вила в района. Задържаните са на възраст 18 до 20 години. Те са обитавали вилата. В момента се изяснява съпричастността на всекиго от тях към престъплението. Образувано е досъдебно производство. 

В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” е задържан и друг извършител на три грабежа. Според събраните до момента данни, на 12 юли около 12.50 часа, в района на плажната ивица в Слънчев бряг 22-годишният мъж от несебърското село Гюльовца скъсал и издърпал от врата на 67-годишен полски турист златен ланец с плочка. На 1 август по обяд, отново на плажа в Слънчев бряг, издърпал от врата на 44-годишна чешка туристка златен синджир, а на 4 август около 16.40 часа негова жертва станал 53-годишен румънски турист . По идентичен начин той отнел златен кръст с общо тегло около 7 грама.

Извършителят е направил пълни самопризнания, като посочил местонахождението на отнетите златни накити. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава.

За срок до 24 часа са задържани двама криминално проявени мъже от Варна - на 22 и 52 години. Автомобилът им „Ситроен Ксара Пикасо” бил спрян на входа на Обзор, като при извършеното претърсване, в специално пригоден тайник под задната дясна броня, са намерени и иззети 13 метални заготовки тип „къртачи” за отключване на патрони на леки автомобили, както и парична сума в различни по номинал банкноти.

По цялата дължина на задната пластмасова броня е открита метална кука с дължина от 138 см и дървен клин с конусовидна форма. В купето на автомобила са открити гаечен ключ тип „звезда” и мобилен телефон.

Установено е, че двамата варненци са съпричастни към извършена на 3 август около 11.40 часа кражба на сумата от 490 лева,  60 евро и 20-левова банкнота от лимитирана серия от автомобила на софиянец, спрян в района на лугата на Черноморски солници. Кражбата била извършена, чрез използване на технически средство за преодоляване на заключващия механизъм на предната лява врата на автомобила. Работата по случая продължава.