Противоречиви показания на двамата близнаци спънаха хода на разпоредителното заседание днес. Съдия Боян Кюртов заяви, че предвид различните им разкази, се налага всеки един от двамата да има адвокат. Това нарушение е съществено и се наложи производството да бъде върнато в досъдебна фаза, за да може да се поправи.

TrafficNews разполага с показанията на двамата Динкови, които видно доста се различават.  Борислав Динков разказва, че след побоя, по пътя за сметището Рангел се е обадил на брат му Валентин, като му казва да донесе лопати. Пред камерата на Tина Ивайлова и екипа на glasnews.bg,  бабата на близнаците обясни, че Борислав се е обадил на Валентин да донесе лопати.

Борислав казава в показанията си още, че и тримата: той, Валентин и Рангел са копали дупката, където да заровят Димитър. Казва, че не е усетил признаци на живот в Митко след побоя и докато са го качвали с Рангел в багажника на колата , а и докато шофира.  По думите му Митко е нямал признаци на живот и докато копаят 15-20 минути дупката. През това време тялото е било в багажника. В показанията си Борислав посочва, че докато чакали Валентин да се върне с кирка, той и Рангел са свалили Митко от багажника на автомобила и той издал звук като изхъркване. Казва също, че двамата с Рангел са му ударили по няколко леки шамара с цел да се събуди, но не е последвала никаква реакция от страна на Митко. „Устата на Митко беше отворена, но не се усещаше да диша. Очите му бяха обърнати, виждаше се само бяло“, обяснява Борислав. Той казва също, че е хванал Митко за краката, а Рангел под мишниците и са го занесели до мястото. Посочва, че 10 минути след това Валентин се е върнал с кирка и продължили да копаят, като той и Рангел се редували с кирката.

Доста се различава разказът на брат му Валентин обаче. 19-годишният Динков обяснява, че е бил легнал в дома си, когато Рангел Бизюрев му се е обадил да занесе три броя лопати на сметището край селото. Посочва, че тримата са занесли лопатите и мотиката до мястото. След това с брат му са оставили Рангел сам да копае и са се върнали при колите. Според показанията му Рангел е копаел 30-40 минути и е казал: „Момчета много е твърдо“ и го е изпратил да вземе кирка. Валентин казва, че когато е тръгнал за кирката, тялото на Митко все още е било в багажника на колата на брат му. След като се е върнал, тялото вече е било на мястото на заравяне, като Борислав му е казал, че Рангел сам е завлякъл тялото на Митко до там-на около 50-60 метра от колата. След като е занесъл кирката, Рангел е продължил да копае сам, помолил е да му помогнат да вкара трупа в дупката, но те с брат му категорично отказали и затова Рангел сам е вкарал и заровил тялото. Валентин твърди, че двамата с брат му са били до колата на 50-60 метра докато Рангел е копаел и заравял. По думите му, Рангел е казал, че дупката е много плитки и може да се изрови от животни и предложил да я насипят с нещо отгоре. Двамата братя отишли до сметището и натоварили автомобила на Борислав със строителни материали от там, върнали се, изхвърлили ги отгоре и си тръгнали. 

След делото, което се проведе днес, протестът се пренесе пред сградата на прокуратурата, където майката на Митко - Атанаска Бакалова имаше среща с прокурор. След като тя свърши, жената разказа, че се чакат нови експертизи от записите, които бяха излъчени по медиите и предоставени от майката. Ако всичко бъде потвърдено и се докаже, че замесените са повече от двама, ще бъдат повдигнати нови обвинения в Окръжна прокуратура. "Увериха ни, че те ни подкрепят и всичко започва отначало – разпити и абсолютно всичко", обясни майката на убития Митко след среща в прокуратурата. 

Майката на Митко добави, че родителите на близнаците също трябва да бъдат подведени под отговорност, тъй като в петък и събота след убийството са знаели какво се случва и, че Митко е заровен от собствените им деца. Въпреки това не са се обадили в полицията да подадат сигнал.

Според нея, те също са укриватели, щом са отишли на ресторант с техни приятели и две вечери са се смели и веселили, въпреки че са знаели, че Митко е мъртъв.  

От записите, които сме дала тепърва ще става ясно и кой гаси фаровете на колата. В показанията всеки път има големи разминавания”, добави още тя.

Припомняме, че вчера официално бе отказан нов следствен експеримент на майката на Митко, а мотивите за това не бяха упоменати. Тя се надява за втори такъв, за да стане ясно, че мястото на убийството е друго. 

Разследват убийството на Митко отначало, майка му се надява на нов следствен експеримент

Илинден за Митко: Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕОРазследване 1-ва част

Укриватели или съучастници? Хронологията на едно жестоко убийство (II част)Нови кадри, изчистени с помощта на експерти, както и ключов свидетел

Бабата на близнаците: Протестите са цирк, Митко не е първият убитКоментира, че внуците й не се чувстват приятно в затвора

Близнаците от Цалапица с противоречиви показания - съдът върна обвинениетоБорислав и Валентин Динкови остават в ареста, близките на Митко на протест пред прокуратурата