Ключовият свидетел срещу контрабандиста Кристиян Бъчваров, пласирал дрога в парк Лаута отново не се появи в съдебна зала. На предишното заседание бе разпоредено Дамиян Митев да бъде принудително доведен и глобен със 100 лева за неявяване на предишните дела.

Припомняме, че 24-годишният Бъчваров бе арестуван през юли месец в Тракия, по време на сделка с амфетамин. При опит да бъде задържан, момчето оказало съпротива, започнало да блъска и рита униформените, дори ухапал единия. Срещу него има повдигнати пет  обвинения: за разпространение високорискови наркотични вещества – амфетамини и марихуана, на обща стойност 361,2 лева; за съпротива при арест и причиняване на леки телесни повреди спрямо трима служители на Пето районно управление.

В съдебното заседание днес вместо Митев дойде неговият баща, за да отговаря на въпросите къде е синът му и защо не се явява. Същият представи документи, че Дамян се лекува в лечебно заведение.

Преди да даде показания пред съда Митев помоли разпитът му да се води при закрити врата, тъй като думите му ще разкрият подробности около личния живот на сина му.

След изслушване на свидетеля, по молба на адвокат Йордан Давчев, бе призован братът на Бъчваров – Михаил. Според защитата все още до момента не е разяснено, как полицията е нахлула в дома на Кристиян по време на обиска. Още преди две заседания майката на Бъчваров, категорично заяви, че един от представителите на МВР е държал ключа на сина й. Тези думи бяха контрирани от разпитаните до момента полицаи. Те разказаха, че вратите са били отворени – както на входа, така и на самия етаж.

Михаил Бъчваров заяви пред магистратите, че е невъзможно да се влезе във входа на блока, ако нямаш чип. Със същия се задейства и асансьорът.

„На самия етаж, металната врата се отваря отвътре навън и само с ключ, както и вратата на апартамента. Полицията е влязла с ключа на Кристиян, майка ми каза. Ремонт вкъщи не сме правили от 3 години. В претърсвания хол има диван точно срещу вратата, бюро отдясно в стаята и цветя отляво”, заяви 37-годишният мъж.

Председателят на съдебния състав даде възможност за повторен разпит на майката на Бъчваров. Като причина жената изтъкна, че желае да поправи нейна грешка от предходните й показания.

„Обърках полицаите. На предишно заседание казах, че полицаят, които водеше другите по време на обиска е Делиманов, но не е той – Сивинов беше. На миналото заседание го видях и го познах. Беше груб и тогава не се представи. Той носеше ключа на Кристиян. Искам да кажа и че не съм молила Божидара да си сменя показанията. Видях се с нея, за да разбера какво се случило с детето ми”, заяви Антоанета.

Поради липсата на ключовия свидетел Митев и на едно от експертните заключения, заседанието бе отложено. Преди да се стигне до това решение, адвокат Давчев поиска производството да бъде прекратено. Мотивите – да се даде възможност на Митев да даде показания, а това не може да стане, тъй като още 5 месеца ще бъде в лечебно заведение.

Прокуратурата се противопостави на искането. Галина Андреева – Минчевца поиска да се прочетат показанията на Митев от досъдебното производство или същият да бъде принудително доведен в залата.

Крайното решение на магистратите, след съвещание, бе да се доведе Митев принудително и разпитан в залата. Според съда делото не е изяснено и е необходимо изслушването на всички свидетели.

Следващото заседание ще се проведе в началото на април. До тогава ще е възможно и изготвянето на заключението на експертизата.

Снимка: Архив от заседание на 08.01.2019