Липсата на четирима вещи лица и ново искане от страна на прокуратурата за пореден път отложи делото срещу Александър Господинов - Доктора, Илиян Сарийски – Жабата и Цветан Кюркчийски – Тъпото. Тримата бяха арестувани през декември, броени дни след палежа на автомобила на Иванов. Те са обвинени и за палежа на колата на коменданта на затвора Стефан Николов. Жабата и Доктора имат обвинения като подбудители, а Кюркчийски - като извършител на палежите.

Заседанието започна с разпит на призован свидетел, за който в предходното заседание се получи информация, че му е било предлагано да извърши палежите. Тези твърдения дойдоха след разпита на  ключовия свидетел Цветан Господинов – Батмана.

Още тогава последният заяви, че му е предлагана сума от 2000 лева, за да драсне клечката на колите, но отказал. Преди да го потърсят за мократа поръчка, Жабата и Доктора са предлагали на друг криминално проявен – Киро Къдравия.

Ключов свидетел срещу Доктора, Жабата и Тъпото: Райфъла поръча палежите, даде 5 бонаТримата предложили на Батмана парите, но му се видели малко

Кирил бе издирен от полицията и призован в съда. Пред магистратите той обясни, че идва директно от Холандия, където работи от 2015 година.

42-годишният мъж е с юридическо образование и с пет деца. Въпреки това е добре познат на органите на реда и неколкократно е изтърпявал наказания в затвора под тепетата. От там познавал Срарийски и Кюркчийски.

„С Илиян се познаваме от 40 години, съседи сме и сме лежали заедно в затвора. От там познавам и Цецо. С Жабата сме били близки. Разпитваха ме в Четвърто районно за случая с палежа. Тогава ми показаха показанията на Батмана. Това е лъжа. Нито съм се срещал с тримата подсъдими във въпросното заведение – Камео, нито са ми предлагали пари, за да паля коли, нито знам кой го е извършил. Батмана и Жабата бяха близки в затвора, но навън не знам”, заяви Кирил.

Последните думи на мъжа обаче, подтикнаха прокуратурата да направи искане за прочитане на показанията му в досъдебното производство, поради противоречие.

Тогава Къдравия разказал, че е виждал Жабата и Батмана заедно. Дори е споменал за обща среща след самите палежи. Било е късно вечерта, когато пред дома на Кирил пристигнал автомобил, в който били двамата. Те викали под прозореца му да слезе. Сарийски и Господинов били видимо пияни и поканили Къдравия да пие с тях бира. Жената на последния обаче не му позволила, тъй като била в напреднала бременност.

„Да, казвал съм ги тези думи, но днес забравих. Имам пет деца и много проблеми. Това не ми е приоритет, за да го помня”, заяви след прочета на показанията му Кирил.

Заседанието продължи с прочитане и приемане на експертизите на вещите лица, присъстващи в залата.

По думите на експертите, изготвили пожаротехническата експертиза, причина за запалването е заливане на колата със запалителна течност и огън от външен източник. Заключението е било направено на база документации от самия пожар и от показания на обвиняемия Кюркчийски.

Що се отнася до стойността на щетите, автооценячният експерт съобщи, че те са в размер от 880 лева за опела на шефа на затвора и 2560 за джипа на главния надзирател.

След изслушване на свидетели и вещи лица, адвокат Йорданов – защитник на Александър Господинов направи искане за измяна на наложената мярка на подзащитния му.

Доводите за това са дългият престой на Доктора в ареста, образованието му и липсата на равенство между тримата подсъдими.

„Клиентът ми е повече от година в ареста. Има и друго лице със същите обвинения, но то е на свобода с по-лека мярка. Същият е безработен, осъждан и без образование, но тъй като дава удобни за прокуратурата обяснения е на свобода. Клиентът ми пък е с висше образование, престижна професия и със семейна ангажираност, а е в ареста. С всяко следващото заседание виждаме, че все повече отслабва подозрението за авторство спрямо Господинов”, заяви в залата адвокат Йорданов.

Не на такова мнение бе прокуратурата. Според държавното обвинение налице са всички предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение и той остана в ареста.

Очаква се в следващото заседание делото да бъде приключено и да се даде ход на съдебните премии. Не се изключва и вероятността за постановяване на присъда.

Цецо Тъпото пред пловдивски полицай: Доктора поръча палежите, заплашваше ме! С Жабата го планирахаГосподинов и Кюркчийски разпитвали за адреса на шефа на затвора