Заловеният в Пловдив Масуд Абдо  и четиримата му съучастници, обвинени в организиране на канал за трафик на мигранти се изправиха днес пред Районен съд- Пловдив, за да получат присъди. Припомняме, че те бяха подпомогнали 20 чужденци – граждани на Сирия, Афганистан и Мароко, да пребивават и преминават незаконно през страната.

29-годишният Абдо, който бил и тартор на групата, се призна за виновен. Така районните магистрати осъдиха  Масуд Абдо на 11 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 2500 лева. Днешната присъда обаче е само по обвинението за организиране на нелегален трафик, а до нея се стигна,  след като Абдо призна изцяло вината си и сключи споразумение с прокуратурата. 

Останалите трима помагачи на сириеца също сключиха споразумение с държавното обвинение. Двама от тях получиха ефективни присъди по три месеца затвор, а третият суачастник- жена от Бургас, получи условна присъда- 8 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Абдо остава в ареста с мярка за неотклонение, тъй като срещу него тече и разследване, че е наел автобуса, който премаза двама полицаи в Бургас. 

Продължаваме да разследваме този въпрос, който засяга наемането на автобуса, който причини смъртта на двамата полицаи при гонка в Бургас. На днешното заседание се сключи споразумение само по едно от престъпленията,  разследването продължава, ” каза пред медиите прокурор  Димитър Пехливанов.

Той добави, че всичко е започнало от територията на Република Турция, откъдето са тръгвали и групите.

Припомняме, че прокуратурата  повдигна обвинения срещу петимата. Спрямо 29-годишния Месуд Абдо бе повдигнато обвинение и за това, че през септември 2022 г. на територията на  Пловдив и на Средец, като подбудител, умишлено склонили 29-годишната П.Ч. и 39-годишния Й.Ч., български граждани, да извършат престъпление като подпомогнат 20 чужденци – граждани на Сирия, Афганистан и Мароко, сред които и две деца – на 3 г. и на 14 г., да пребивават и преминават незаконно през страната.

Сириецът Абдо се сдоби с второ обвинение за това, че на 24 май 2022г. в гр.Пловдив в съучастие като извършител с неустановено по делото лице и лицето Х.А.О. – помагач, противозаконно е подпомогнал, като осигурил подслон и място на пребиваване на други четирима чужденци, граждани на Сирия, да преминат в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на неустановено към момента МПС и по отношение на повече от едно лице.

Както TrafficNews първи съобщи, избягалият от затвора в Стара Загора чийто име все още е неизвестно, се оказа роден брат на Масуд. Беглецът Абдо е с една година по-голям от брат си и също е излежавал присъда за трафик на мигранти в затворническото общежитие от открит тип към затвора. 

Избягалият сириец от затвора се оказа брат на каналджията, арестуван в ПловдивТой все още е в неизвестност и е обявен за общодържавно издирване

И втора инстанция остави в ареста каналджията Масуд Абдо и четиримата му съучастнициТе бяха обвинени в организиране на канал за трафик на мигранти

Разбиха канал за мигранти, ръководен от Пловдив- 12 са арестуваниЗаловен е тартора - сирийски гражданин, който организирал и автобуса, убил двамата полицаи в Бургас