Осман Ракипов от Столипиново, хванат с близо половин килограм хероин след сделка край Пловдив, се изправи пред съда. Той ще отговаря пред Темида за трафик на дрога, като престъплението е извършено при опасен рецидив. Както TrafficNews съобщи, Осман Ракипов бе хванат с 500 грама хероин след сделка край Пловдив.

Той е закупил наркотикът от двама мъже, на 37-години от кърджалийско. Сделката е станала край Поповици.

Ракипов е натоварил дрогата в БМВ-то си и тръгнал към Пловдив. Преди да влезе в града колата била спряна. При претърсване униформени са намерили хероина. Той бил скрит в тайник на тавана на БМВ-то. Последвал арест, а след това и обиск на дома на Осман.

Междувременно двамата 32-годишни мъже са открити и задържани. У тях са намерени 4000 лева.  

Известен дилър, участвал в кръвопролитията в Столипиново, е спипан с половин килограм хероин

 

Днес Ракипов, Ерай Домуш и Идрис Хашим застанаха пред съда. По време на разпоредителното заседание и тримата бяха готови да сключат споразумение с прокуратурата.

В залата днес Ракипов едва пристигна на подсъдимата скамейка. Той е прекарал инсулт преди няколко месеца. Освен проблеми с опорно двигателната система, той е със засегнат говор. Защитникът му – адвокат Валери Стоичков, депозира и медицинско, както и болничен лист, според който на 18 януари Ракипов трябва да се върне в отделението по „Неврология” към МБАЛ „Св. Панталеймон”.

При разпоредителното заседание адвокат Георги Кутрянски, който представлява Хашим, поиска делото да бъде върнато на прокурора. Причината – допуснати нарушения в обвинителния акт.

„ Преди да бъде сключено едно споразумение, то първо трябва да се прецени дали обвинението е изрядно, точно и ясно. Оказа се, че в хода на досъдебното производство, а и след това във частта с фактическата обстановка се посочва „ Идрис и Ерай без надлежно разрешение с цел разпространение като извършители и в съучастие, са държали хероин с тегло 465,20 грама на стойност 41 хиляди лева”. В края на диспозитива обаче, се казва, че „самостоятелно са разпространили дрогата”. Хем заедно в съучастие, хем по отделно. Това е противоречие и трябва да се изчисти от прокурора”, посочи адвокат Кутрянски.

С думите му се съгласи и защитата на Ерай Домуш – адвокат Шилова.

След близо 30 минути съвещание на съдебния състав, магистратите уважиха искането на адвокат Георги Кутрянски и върнаха делото на Окръжна прокуратура. Освен това бе уважено още едно искане, а именно Ракипов да бъде преместен на нов адрес за изтърпяване на „домашния му адрес”.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Ракипов е обвинен, е от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 лева до 100 000 лева.

Наказанието, предвидено за свързаното с разпространение на наркотици престъпление, в което са обвинени съучастниците му, е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 лева до 20 000 лева. Наказанието, предвидено от закона за незаконно държане на боеприпаси е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Осман Ракипов от Столипиново, хванат с половин килограм хероин, застава пред съда