С противоречиви искания започна делото срещу двамата инспектори от БАБХ, хванати с 1000 лева подкуп и две торби почерпка. Григор Милчев и Светослав Нестеров за пръв път застанаха пред Окръжен съд в Пловдив.

Те са обвинение за това, че като длъжностни лица в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив при БАБХ, като извършители и в съучастие, са поискали и приели 1 000 лева, както и хранителни продукти за 84 лева, за да не извършат действия по служба – да не съставят акт за установяване на административно нарушение.

И двамата обаче, депозираха различени искания, относно начина за протичане на процеса. Милчев отказа да признае вина и поиска делото да се гледа в условие на особени правила с разпит само на четирима свидетели. Не на такова мнение бе Нестеров. Той призна вина и поиска съкратено следствие. Прокуратурата, в лицето на Гавраилов, настоя за процес по общия ред. Поради тези несъответствия, Окръжен съд, насрочи делото по общия ред, с призоваване на всички свидетели.

И двамата са с наложени парични гаранции.

Как се стигна до ареста?

През месец април 2019 година двама фермери от Пловдивска област се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в село Искра.

Двамата вече бивши инспектори разбрали, че това е извършено преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните.

Поради тази причина решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите.

На 22 юни главният инспектор в отдел в Областната дирекция по безопасност на храните, отишъл в селото, като преди това се срещнал с началника на отдела. Двамата се разбрали да поискат 1 000 лева от фермера, които да си разделят, а на него да му обяснят, че ако даде парите, няма да му бъде наложена административна санкция за превозването на козите от една ферма във друга без разрешение.

Във фермата старши инспекторът констатирал по-голям брой животни, отколкото били записани в информационните системи на БАБХ. При последвала среща със собственика на фермата, той  обяснил, че за да не се стига до налагане на административни санкции за превозването на козите без разрешение, трябва да получи сумата от 1 000 лева, за себе си и за началника си, с цел забавяне на преписката по случая, както и две чанти с хранителни продукти от мандрата.

Четири дни по-късно, фермерът занесъл парите и храните на бензиностанция в района на  Първомай. Там с лек автомобил чакал обвиняемият инспекторът. Той взел двете торби с млечни продукти - буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Когато фермерът го попитал къде да остави парите, проверяващият  му казал да ги пусне в една от чантите. Малко по-късно последният е задържан от служителите на МВР.

При извършено претърсване в домовете на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства – 17 387 лева от инспектора и 2 700 лева от началника му, които са запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.

Спрямо двамата е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 3 000 лева, за всеки един от тях.

Двамата експерти от БАБХ-Пловдив, искали рушвет от фермери, с обвинителен актИзнудвачите са на свобода под гаранция, отстранени са от работа