Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт за взимане на подкуп срещу двама служители на БАБХ-Пловдив. Междувременно по искане на прокуратурата са запорирани пари, иззети при претърсване в домовете на двамата обвиняеми.

Двамата служители са на 48 и 37 години и са обвинени за това, че по през периода  от 22.06. 2019 г. до 26.06.2019 г., в първомайското село Искра като длъжностни лица в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив при БАБХ, като извършители и в съучастие, са поискали и приели дар – пари на стойност 1 000 лева, който не им се следва, както и хранителни продукти, на стойност 84 лева, за да не извършат действия по служба – да не съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за ветеринарномедицинската дейност, като подкупът е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение.

През месец април 2019 г. двама фермери от Пловдивска област се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в Искра.  Двамата обвиняеми разбрали, че това е извършено преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат  уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив. Поради тази причина обвиняемите решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите. Те имали правомощия да извършват тази дейност.

На 22.06.2019 г., 48-годишният служител, който е с  инициали Г.М., като длъжностно лице – главен инспектор в отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив, отишъл в Искра, като преди това се срещнал с обвиняемия 37-годишен С.Н., началник на отдела. Двамата се разбрали да поискат 1 000 лева от фермера, които да си разделят, а на него да му обяснят, че ако даде парите, няма да му бъде наложена административна санкция за превозването на козите от една ферма във друга без разрешение. На място Г.М. констатирал по-голям брой животни, отколкото били  записани в информационните системи на БАБХ. При последвала среща със собственика на фермата, Г.М. обяснил, че за да не се стига до налагане на административни санкции за превозването на козите без разрешение, трябва да получи сумата от 1 000 лева, за себе си и за началника си, с цел забавяне на преписката по случая, както и две чанти с хранителни продукти от мандрата.

На 26.06. 2019 г., пострадалият занесъл парите и храните на бензиностанция в района на  Първомай. Там с лек автомобил чакал обвиняемият Г.М. Той взел двете торби с млечни продукти - буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Когато фермерът го попитал къде да остави парите, Г.М. му казал да ги пусне в една от чантите. Малко по-късно Г.М. е задържан от служителите на МВР. При извършено претърсване в домовете  на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства – 17 387 лева от Г.М. и 2 700 лева от С.Н., които са запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.

Спрямо двамата служители на БАБХ е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 3 000 лева, за всеки един от тях.   

Задържаха експерт от Агенцията по храните в Пловдив - искал 1000 лева рушвет и 2 торби с продуктиИнспекторът взел подкупа, за да прикрие нарушения на мандра

Изненада: Двама служители на БАБХ-Пловдив са арестувани и отстранени от работа заради корупцияЗа момента няма данни дали второто лице е задържано във връзка с допълнителното разследване