Свекървата на 40-годишната Кремена Николова, която издъхна след зверски побой от мъжа й, също може да бъде обвинена от прокуратурата. Това стана ясно от изявление на Радослав Лазаров, говорител на Окръжната прокуратура във Варна пред Нова телевизия.

За възрастната жена се знае, че е помогнала на сина си Борислав Николов да си събере багажа и да се изнесе от семейното жилище след побоя. Когато двамата си тръгнали от апартамента, Кремена е била oщe жива, сочат данните от разследването. Ако убиецът е извикал медици, вместо майка си, животът ѝ можеше да бъде спасен, коментират криминалистите.

 „В настоящия етап на разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението. Ако се появят доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение", каза прокурор Лазаров. Той разясни, че Кремена е починала заради тежък мозъчен оток, резултат или от многобройни удари с тъп предмет, или от блъскането на главата на жертвата в твърда повърхност.

"Българският законодател имаше друг поглед за проблем с домашното насилие. С публикуването на промените в НК държавата ясно заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен. Това е само една от крачките, но е и най-неефективната. Наказателният орган се намесва, когато има извършено престъпление", коментира още Радослав Лазаров.

И добави, че са констатирани няколко случая, в които пострадалата е претърпяла домашно насилие. Част от тях са стигнали до правораздавателните органи. Установеният по закон срок за разглеждане на такива жалби е три месеца.

"Това е твърде дълъг срок. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието", заяви още прокурор Лазаров. По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

"Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна", заключи говорителят на Окръжна прокуратура - Варна.

Диляна Маркова, юрист от фондация "Асоциация Анимус", обясни, че заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда.

Тормоз, побоища... Никой не чул виковете на убитата от мъжа си жена

"Преди промените в НК домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата", коментира Маркова.

"Различното е по-тежкото наказание, които мъжът от Варна щеше да получи. Необходимо е, освен наказателното преследване, да има и превенция", добави тя.

Кремена и Борислав живеели в апартамент под наем на улица „Никола Кънев” в централната част на Варна. От около 6 години са били женени, но нямали деца.

41-годишен системен насилник уби жена си във Варна. Ден преди развода!Смъртта е настъпила от кръвоизлив в мозъка, причинен от множество удари в главата