Двамата мъже, хванати преди дни с над 7 кг различни наркотици край Пловдив,криели дрогата на различни места. Това стана ясно на днешното заседание , проведено в Окръжен съд- Пловдив. Милен Танчев и Христо Личев  бяха арестувани в края на миналата седмицата при акция на отдел Криминална полиция- Пловдив. Техните обвинения са за това, че в село Бойково, и село Храбрино  сами и като съучастници  са държали с цел разпространение наркотични вещества в големи количества.

Общото тегло на намерената марихуана, амфетамин и кокаин е било 7 кг 438 грама.  48-годишния Христо Личев  е обвинен самостоятелно  за държане на наркотични вещества в големи размери с цел разпространение.

Днес двамата мъже бяха доведени в съда с белезници и поискаха от магистратите да им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража".

Прокуратурата обаче пожела от съдия Екатерина Роглекова  искането за оставянето на обвиняемите в ареста да бъде потвърдено. По данни на държавното обвинение двамата са извършвали дейност и са складирали дрогата на няколко места в Храбрино, Бойково и Пловдив. При проведените обиски криминалистите са намерили 5 кг складирана марихуана в стопанска постройка, намираща се в Бойково. 1кг пакетиран от същия наркотик е намерен под капака на автомобил на друго място . Останалата дрога- амфетамин, кокаин и част от марихуаната е открита в имотите на обвиняемите.

Според прокурора ако и двамата бъдат пуснати с по-лека мярка има опасност от извършване на друго престъпление. В пледоарията си, той посочи, че в досието  на обвиняемия Личев в периода от 97- 2026 година има 5 провинения, а последното такова е за наркотици.  Останалите са за кражби, шофиране след употреба на алкохол и държане на наркотични вещества, за тях са му налагани условни присъди и глоби. Държавното обвинение посочи, че другият обвиняем Танчев е реабилитиран, но е имал едно осъждане за незаконна сеч.

Още в началото на делото бе приет разпитът на жената на 47-годишния обвиняем Милен Танчев,  като тя бе разпитана относно характеристичните данни на обвиняемия. Жената добави, че двамата работят по семейния бизнес, който е заведение за бързо хранене в "Смирненски". Фирмата се води на нейно име, а той е нает от нея на трудов договор.

„Заедно сме от 17-години. Учудена съм , че въобще се намирам тук. Той е много добър баща, нямали сме никакви проблеми с него”, заяви жената на обвиняемия.

Защитата на обвиняемия Личев адвокат Константин Давчев заяви, че най-тежката мярка се взима в изключителни случаи, а в този не са налице. По думите му още не е ясно със сигурност вида и количеството на откритите вещества.

След като изслуша всички страни по делото, съдията прецени, че ако двамата обвиняеми бъдат пуснати от ареста няма опасност да се укрият, но може да извършат друго престъпление. Магистратите оставиха Милен Танчев и Христо Личев  зад решетките, като решението на съдия Екатерина Роглекова е мотивирано от това, че престъплението е тежко умишлено и доказателствата събрани до момента сочат за извършители именно обвиняемите.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд.

След обиск в две пловдивски села: Полицията откри над 7 кг различни наркотициПо случая има двама задържани, дрога е открита на три адреса