"Кълве ли дрогата?" Това е дежурната шега за жителите на Шабла, след като морето изхвърли на брега 170 кила първокласен кокаин. Пакетите са част от голямата пратка,  която вълните изкараха на плажа в Румъния. Най-вероятно става въпрос за провален трансфер на дрога в открито море, близо до границата между България и Румъния, твърдят криминалисти. 

Любопитното е, че върху повечето намерени пакети с кокаин пише CR7. Това е логото на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, който сега вкарва голове за "Ювентус". Останалата част от пакетите са обозначени с FR1. 

Историята за улова на кокаин започва на 26 март, когато румънската полиция залавя над 1,2 тона кокаин до преобърната лодка в Черно море. Задържани са двама сърби, за които се предполага, че са участници в канала за трафик на кокаин. Още тогава е ясно, че част от дрогата е тръгнала на юг по Черно море. Дни по-късно пакети започват да изплуват по румънските брегове, където са събрани над 200 кг. Службите в северната ни съседка предупреждават българските си колеги да са нащрек за пратки и по нашите плажове. Във вторник вечерта при обход до фара на Шабла униформените забелязват 6 спасителни жилетки, завързани

една за друга с въжета, които вълните носят към брега. Когато ги измъкнали, намерили в тях пакети, облепени с непромокаема хартия. Полевият тест показал ясно, че това е кокаин. Всеки чувал, опакован с жилетка, за да не потъва, е по около 30 кг. Във всеки е имало по 5 пакета. Така теглото на изплувалия на нашия бряг кокаин е 170 кг.

“Вероятно е схема за предаване на дрогата в открито море, без да се виждат хората от различните плавателни съдове”, обясни вътрешният министър Младен Маринов.  Обикновено кокаинът се превозва с кораб майка в открити води, където пристигат лодки с различните купувачи, за да натоварят стоката.

Разследването ще търси евентуална българска следа в трафика в сътрудничество със службите за сигурност в Румъния.

“Кокаинът е с чистота над 90% и в този си вид има опасност от предозиране”, каза пък директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, който дойде в Шабла заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и главния секретар Ивайло Иванов. 

Той поясни, че кокаинът обикновено се разрежда в съотношение 3:1 при продажба на дребно. На едро 1 кг кокаин се пласира за 80 хил. лв. Предварителната оценка на цялото количество, изплувало край Шабла, е 13,6 млн. лв. на едро. На дребно обаче стойността му скача до 72 млн. лв.

МВР обаче продължава да издирва още кокаин. Няколко от жилетките са били празни, което означава, че част от дрогата се е откачила. Водолази проверяват всеки сантиметър от брега, за да открият още от най-скъпия наркотик. Проверяват се всички рибарски кораби, които се връщат в морската акватория на България. В акцията се включват и хеликоптери на армията по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова хората, които намерят съмнителни пакети, да се обадят на тел. 112. Ръководството на вътрешното министерство очаква засилен интерес към брега от местни жители и престъпни структури, които да търсят пакети, за да ги продават след това.

Издирваният от три държави кокаинов крал Евелин Банев-Брендо досега беше споменаван най-често в Румъния покрай най-скъпата дрога.

През 2012 г. той договаря 50 кг кокаин с клиент в Румъния. Стойността на сделката е 6 млн. евро. Купувачът обаче се оказва агент под прикритие на румънската полиция. Брендо е обвинен за лидер на престъпната група за трафик на кокаин, която е сключила сделката. Обявен е за издирване още през 2013 г. По това време той беше в Италия по същото обвинение след ареста му край Созопол през 2012 г.

Румънците обаче така и не получиха Брендо, за да го вкарат в затвора. След като го пуснаха от ареста в Италия, той се прибра у нас и дори се явяваше на делото му тук за пране на пари. В същото време Румъния го издирваше с червена бюлетина от Интерпол. След присъдата в Румъния Брендо беше осъден и в Италия на 20 г. затвор, а накрая и в България за пране на пари от трафика на дрога. Преди решението на последната инстанция обаче той избяга и оттогава се издирва. Обвиненията срещу него в Италия и Румъния са, че е ръководил трафика на кокаин от Южна Америка през Гърция, Испания и други европейски държави.