Данъчната служителка Ренета Иванова, която бе хваната с 2 000 лева подкуп, сама е подала днес молба за напускане. Това стана ясно преди минути по време на заседанието на Окръжен съд –Пловдив, където в момента се гледа искане на прокуратурата за отстраняването й от длъжност.

Както TrafficNews съобщи, 60-годишната служителката на НАП беше арестувана на 24 февруари. Тя е началник на отдел „Обработка на плащания и задължения“ в приходната агенция. Жената е арестувана при акция на Икономическа полиция под ръководството на Окръжна прокуратура в момент на взимане на подкупа. Представител на търговско дружество за онлайн търговия на дрехи е подал сигнал срещу служителката. Тя е поискала сума 4000 лева, за да „оправи“ проверката и да осигури положителни на дружеството резултата. 

Изтъкнати са проблеми при отчитането на данъчните фактури, в резултат на които за търговското дружество би последвала проверка от НАП. След подадения сигнал за изнудването е започнато е досъдебно производство. От дружеството са се разбрали с данъчната служителка да осъществят среща, на която да бъдат предадени парите.

Тя се е състояла в района на търговския обект, като жената е получила 2000 лева, което е половината от исканата сума. По-късно стана ясно, че тежки здравословни проблеми на член от семейството са били причината, арестуваната данъчна служителка да пристъпи закона.

TrafficNews научи, че Иванова е под гаранция от 3 000 лева. Днес в съда тя остана безмълвна. Представлява се от двама адвокати - Ташкена Колчева и Румен Колчев, които също отказаха коментар, тъй като продължава разследването.

Въпреки депозираната молба за напускане на данъчната служителка Ренета Иванова, от прокуратурата настояха за съдебно отстраняване от длъжност. Според държавното обвинение, докато е в едномесечно предизвестие, тя може да повлияе на свидетелите и да попречи на разследването.

"Неправомерни са исканията на прокуратурата. Клиентката ми е депозирала молба за напускане по взаимно съгласие, т.е. да влезе в сила от днес. Ако не, ще изчака едномесечния период, през който обаче ще е в отпуск. Тя изпитва ужас, виждайки сградата на НАП. Признава вина и не иска да се връща там", заяви адвокат Колчева. Ренета Иванова отказа да коментира казуса, заявявайки, че нищо не иска от съда.

Въпреки молбата й, то спрямо същата няма отговор от НАП. Не може да се счете, че не е започнало да тече предизвестието и не е доказателство, че са прекратени трудово-правните й отношения с НАП. Поради това, а и поради позицията й в службата, съдът отстрани Иванова от длъжност. Мотивите са, че яя може да повлияе върху свидетелите и има достъп до цялата информация в НАП.

При разпитите Ренета Иванова признава вина.

4 бона подкуп е искала арестуваната данъчна служителка в ПловдивТя е изнудвала дружество за търговия на дрехи

Болен син и скъпоструващо лечение принудили данъчната шефка да пристъпи законаНачалникът на отдел „Обработка на плащания и задължения" бе задържана с 2 000 лв подкуп