Тарторът на организираната престъпна група, занимаваща се с износ на военни изделия от България  за Русия имал фирми и за строителство в Пловдив и Гърция. Това стана ясно на днешното заседание, проведено в Окръжен съд- Пловдив. Обвиняемите бяха доведени под стража, а магистратите ги оставиха в ареста. Тяхната защита бе поета от кантората на адвокат Кирил Николов , Иван Стоянов и Тодор Димов.  

48- годишният организатор Романос Ветридис, заяви пред съдията, че живее в Пловдив, Кавала- Гърция и Москва и е оперирал с фирма "Афлон"ЕООД, която е със седалище в Пловдив. Управител на дружеството е Такис Трикидис, а то се е занимавало именно със закупуването на стоки и изделия, които съгласно регламент са забранени за продажба, доставка, трансфер или износ.

По данни на обвинението, сделките в България за закупуването на военните изделия са били извършвани напълно легално.  Те са придобивани от дружества , които се занимават с тази дейност, но въпреки забраната групата ги е изнасяла към Руската федерация през аерогара София.

От показанията на свидетели, а именно една от работещите за обвиняемия Ветридис, както и СРС-тата,  става ясно, че е имало лица във фирмата, които са се грижили за счетоводството, както и други служители, занимаващи се със закупуването, опаковането и подготвянето  на изделията за износ. Прокурор Станкова добави, че  организаторът понякога е идвал от Русия да извършва доставките и лично е спомогнал на другите обвиняеми в деня на ареста.  След извършеното претърсване и изземване, в автомобила на Романос Ветридис са намерени няколко документи за самоличност от различни държави- кипърски, сръбски, гръцки и руски паспорти, както и шофьорски книжки, едната от които е руско- военна.

Другият обвиняем- 41-годишният албанец Яни Йешили е бил работник в гръцката фирма за строителство на организатора Ветридис. Йешили спомена пред съда, че живее в Неа Перамос и работи в Кавала, като същия заяви, че не знае защо се провежда днешното дело. Дзмитри Дзмитриу, който също е участвал в престъпната група е с беларуско гражданство и живее в Москв. Също така той добави, че работи като готвач в руската столица.

Обвиняеми по делото са и двамата братя Васили Улиянов /53/ и Евгени Улиянов/31/ , за които СРС-тата сочат, че често са идвали до България за няколко дни и са играели ролята на куриери към Руската федерация. Васили Улиянов заяви пред магистратите, че има руско гражданство  и е роден в Казахстан, но работи в Пловдив в сферата на логистиката. Брат му обаче спомена, че има фирма за строителство в Москва, където всъщност живее.

Според прокурорите Данаила Станкова и Георги Гешев адекватна мярка за неотклонение се явява „задържане под стража”. Мотивите за това са, че те са обвинени в тежки умишлени по смисъла на закона престъплвния. От събраните до момента доказателства се разбира, че престъплението е извършено именно от обвиняемите.  Според държавното обвинение, ако не бъде взета най-тежката мярка спрямо петимата участници в ОПГ-то, има реална опасност от укриване или извършване на друго деяние. „Същите са действали в продължителен период от време на територията и на други държави”, заяви прокурорът.

Защитата на Васил Улиянов- адвокат Кирил Николов каза, че предвид естеството на делото, то е подсъдно на Софийския окръжен съд. По думите на юриста обвинението за организирана престъпна група е пресилено. Николов добави още, че след като обвиняемите са дали обяснения, е станало ясно, че те са били хванати с няколко куфара за износ само на въпросния 9- ти октомври.” За всичко останало може само да се гадае”, заяви още адвокатът.  Николов каза също, че има голяма степен на вероятност, а не на обосновано предположение, с изключение на „хвърчащите показания на една изплашена счетоводителка, която удобно за обвинението е казала , че била чула от Ветридис, че стоката била изнасяна за Русия” изтъкна юристът.

Окръжен съд – Пловдив обаче сметна, че при мярка различна от задържане под стража, съществува реална опасност всеки от обвиняемите както да извърши престъпление, така и да се укрие, защото нито един от тях не живее постоянно на територията на Република България. Така съдия Димитрова остави и петмата зад решетките.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

 Припомняме,че 12 бяха задържаните тази седмица за износа на стоки с двойна употреба, предназначени за Русия. Изделията - технологии и технологични продукти, са били използвани при военните действия в Украйна. Те не са предназначени за редовната руска армия, а за специалните части, които воюват там -26- ти отряд , военноморската пехота, ЧВК Вагнер , ГРУ и др., съобщи  председателят на ДАНС Пламен Тончев, който пристигна в Пловдив. 

Руснаците, изнасяли незеконно военна техника от България, застанаха пред съдаСъстав на Окръжен съд решава дали престъпната група ще остане в ареста

Разбиха мрежа за износ на военни изделия за Русия, действала в Пловдив12 души са задържани при акция на ДАНС и Окръжна прокуратура вчера

Ареста на 5 лица бе извършен на аерогарата в София. Те са осигурявали финансирането, логистиката и физическото пренасяне на изделията. 

"В ДАНС е получена информация за износ на стоки с възможна двойна употреба. Разкрита е сложна мрежа от нелегални доставки", обясни шефът на службата Пламен Тончев. Мрежата е действала на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново от началото на 2021 г. В основата й стоели руските граждани, които са финансирали доставките. Те не са постоянно пребиваващи у нас. Доставките са минавали през различни дружества, едно от които е със седалище в Пловдив. Стоките са били изпращани в Пловдив, където били преопаковани, след това - транспортирани до София и оттам - до Руската федерация. Оборотът е бил за над 4 млн. лв.. Изнасяни са бинокли, балистични измерватели, авиационни радиостанции, оптични мерници и др. 

Повдигнати са обвинения по чл. 321, който предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода. По отношение на другото престъпление , което е по чл. 233 ал. 1 от НК предвиденото наказание е до 6 години затвор и глоба до 200 хиляди лева.