Арестуваните за пране на пари в Пловдив Бойка Янушева, известна като „Черната вдовица” и Сюлейман Хамед, се изправиха днес пред съда, за да отговарят за деянията си. Според обвинителния акт, те са привлечени към наказателна отговорност за изпирането на 1 617 844 евро. Двамата са извършили 107 финансови операции. Парите са били наредени към банкова сметка в Китай, като 17 финансови операции са били успешни, а останалите 90 са били блокирани. Те са обвинени в съучастие като помагачи на неизвестен извършител.

Янушева е регистрирала фирми на десетина безимотни граждани, а след това им е отворила фирмени банкови сметки. Тя и ливанецът с български паспорт получавали пари от компютърни измами и после ги нареждали за Китай, уж по търговски договори, като вземали процент от всеки превод. 

Изправят на съд черната вдовица Янушева и съучастника й, изпрали над 3 милиона леваПарите са били наредени към банкова сметка в Китай

На разпоредителното заседание трябваше да стане ясно, дали те ще признаят вина, за да смекчат присъдите си, или ще отхвърлят обвиненията и делото ще премине по общия ред със събиране на доказателства. Задържаната Бойка Янушева има три осъдителни присъди за измами и обсебване. 42-годишният ливанец има влязла в сила присъда за заплаха за убийство, но е реабилитиран.

Защитата на обвиняемите - адвокатите Стоян Донков и Красимир Елдъров, оспори обвинителния акт, като според тях в него са налице сериозни грешки и той не може да изпълни процесуална роля. Според Елдъров в него липсва яснота и са допуснати пропуски, които не са маловажни и засягат правото на защита на Хамед и Янушева. Той посочи объркани имена на лица и различно изписани имена на фирми. Според него прокуратурата е бързала да има обвинение преди да изтече 8 - месечният срок на мярката за неотклонение. И за двамата тя е „задържане под стража“.

Адвокат Елдъров определи настоящето дело като „пилотно”, защото до момента не е имало обвинение в пране на пари в подобни размери.

„Това е дело за огромни суми. Аз го наричам „пилотно” и прокуратурата пробва да опипва почвата”, посочи адвокатът.

Съдът от своя страна не уважи желанието на защитата за връщане на делото на прокурора и поправка на обвинителния акт.

Според магистратите не са на лице допуснати нарушения, които да накърняват правото на защита и обвинението е ясно, точно и коректно описано. Окръжен Съд-Пловдив определи, че  грешките допусната в обвинителния акт са технически, а не фактически и няма основание делото да се връща на прокуратурата.

Защитата от своя страна обяви, че решението ще се обжалва на по-горна инстанция в законовия седем дневен срок.

Двамата остават с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а за престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Черната вдовица: Прокуратурата ме използва, мишена съм на разработкаБойка Янушева и Слейман Хамед остават зад решетките

Черната вдовица Янушева се готвела да изпере 40 милиона евроПловдивската Окръжна прокуратура и БОП предотвратиха мащабната схема

Припомняме, че Бойка Янушева стана известна като "черната вдовица", след като погреба двамата си съпрузи. На 30 декември, ден преди началото на 1999-а година, собственикът на „Мотобойс" Георги Манчоров е открит разстрелян в апартамента си в ЖР „Тракия". Веднага след убийството криминалистите разпитват Янушева и съдружниците й, правят обиски в офисите й и в дома й. Доказателства, които да я свързват с разстрела, не са открити. Фактът, че убиецът е влязъл в апартамента с оригинален ключ буди подозрение.  Няколко години по-късно Янушева погребва и следващия мъж, с който живее - о.з. полковника от ДС Ленин Димитров. През годините Янушева бе замесена в серия измами и има няколко присъди. 

При операция на БОП: Арестуваха "Черната вдовица" Бойка Янушева за пране на париТя и ливанският й съучастник са в пловдивския арест