Арменецът Сергей Харутюнян, който бе арестуван за стрелба по пловдивчанина Атанас Карастойков, се изправи пред Окръжен съд - Пловдив. Срещу него са повдигнати две обвинения – опит за убийство и държане на пистолет и боеприпаси без разрешение. Днес пред магистратите се изправиха обвиняемият Сергей и пострадалият Атанас. Последният, представляван от адвокат Георги Кутрянски, предяви частен иск срещу арменеца в размер на 50 хиляди лева. Адвокатът на Харатюнян поиска съдебномедицинска експертиза от невролог, за да даде становище за състоянието на подсъдимия и как му влияе престоят в следствения арест.

Според защитата на Сергей, в досъдебното производство са допуснати множество процесуални грешки. Едни от тях са искания от страна на обвиняемия за събирания на доказателства, които са останали без уважение и без отговори. Адвокат Митриков заяви, че обвинителният акт е неясен, абсурден и незаконосъобразен.

"Не са посочени длъжностните характеристики на пострадалия. Що се касае до датата, не е посочено точно и ясно времето, мястото и датата коректно. Посочени са улици без номера и булеварди. Има и разминаване кога къде е бил обвиняемият", заяви юристът.

Той предяви претенции и по отношение на правната квалификация на обвинението.

Той поиска още справка на всички дела на Карастойков и криминалната регистрация, за да се добиe представа за личността на пострадалия.

Митриков поиска за финал на изявлението си, делото да бъде върнато на фаза досъдебно производство и промяна на мярката на неотклонение от "задържане под стража" в по-лека такава. Като мотивите за освобождаване на клиента му, адвокат Митриков посочи тежкото му здравословно състояние, а именно съмнение за диагнозата множествена склероза.

„Всичко е измислено в обвинителния акт. В досъдебното производство ми бяха нарушени правата, не можех да докажа невинността си. Прокурорът е описал фактическата обстановка, както му е удобно на него. Не е доказано как съм ползвал 3-4 телефона. А относно колата - няколко пъти съм казвал, че съм дал „Корсата“ на мои приятел", заяви Харутюнян.

След съвещание съдът констатира, че не са налице основателни причини за връщане на делото в досъдебно производство, както бе поискано от защитата. Не е налице и основание за изменение на правната квалификация. Председателят на състава отхвърли исканията с мотива, че защитата не е била ограничена в събирането на нови доказателства, както и в правото на защита. Съдът отхвърли и тезата, че в обвинителния акт има неясноти около фактическата обстановка.

Така делото ще започне по общия ред с разпит на всички свидетели по делото.

До тогава Сергей ще остане в ареста, тъй като магистратите отхвърлиха молбата му за изменение на мярката му за неотклонение " задържане под стража".

Припомняме, че в началото на април 2018 година Артур и негови сънародници се опитали да влязат пияни в голям нощен клуб в центъра, като паркирали джипа си буквално пред вратите на заведението. Охраната на клуба обаче отказала да ги допусне и те влезли в стълкновение с охранителите. При сблъсъка е била счупена челюстта на Артур. В последствие арменците са отправяли заплахи и предупреждения към управата на клуба и собствениците на охранителната фирма.

Освен това са поискали и 40 хиляди евро за поруганата си чест. Изнудването не минало и затова очевидно арменците преминали към физическа саморазправа.

Арменецът, стрелял по портиер на нощен клуб в Пловдив, официално се сдоби с обвинениеСергей Харутюнян ще отговаря за опит за убийство и държане на пистолет без разрешително