2 лица от тежкия криминален контингент са арестувани заради кражба в особено големи размери. Те са от Бургас, родени през 1978 година, единият е осъждан, а другият реабилитиран, съобщиха от окръжната прокуратура, но отказаха да разкрият имената на задържаните, предава Флагман.бг.

Касае се за четири отделни деяния, предмет на които са цигари, алкохол и златни накити в количество от 6,5 кг на стойност 322 хил.лева, отчете окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Бандата е разрушавала стени, за да проникне в помещенията. Използван е специфичен режещ инструмент с газ пропан бутан и кислород, за да се разбият касите, уточни той. Златото е отнето от заложна къща.

Наблюдаващият прокурор Мануел Манев поясни, че кражбите са извършени в Айтос и Бургас от май 2017 до юни 2018 година.

„След разбиването на стените са използвани специални устройства за заглушаването на СОТ, след като са елиминирани, се е пристъпвало към рязането на касите. Винаги е имало предварително обследване и проучване на обектите. Проучвали са се маршрути и са се правили удари в точното време”, допълни прокурор Мануел Манев.

На две лица са повдигнати обвинения по чл.196, ал.а – за извършване на кражби в особено големи размери, по което ги грози от 10 до 20 години и цялостната конфискация на имуществото. Трябва да се обърне внимание дали следва да бъдат ограничени продажбите на заглушавани техниките за СОТ системите. Той призова собствениците на подобни обекти да имат физическа охрана или да държат ценности в специализирани трезори.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев благодари на полицията за отличното взаимодействие.

Работата по случая продължи няколко месеца, каза от своя страна директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.„Характерно за тези случаи, които са документирани е, че лицата извършват добро, изключително прецизно разузнаване на обектите, имат изключително добра логистика и успяват бързо да се освободят от откраднатите вещи”, допълни директорът на ОД на МВР в Бургас. Той допълни, че в момента се проверява информация и за техни престъпления, извършени в други области, включително и в чужбина.