В Бургас задържаха хакер, блокирал достъпа на десетки до интернет платформи. Той е арестуван след разработка на Икономическа полицията. Това е прецедент по отношение киберпрестъпленията, свързани с неправомерното пренасяне на компютърни данни - Dos атаки, съобщиха от Областната дирекция на МВР, пише 24 часа.

42-годишният мъж е осъществил неправомерно пренасяне на компютърни данни. Събрани са множество доказателства за извършеното криминално деяние, което неотдавна е инкриминирано и вече се преследва с цялата строгост на закона, коментираха от Областната дирекция на МВР.

DoS атаките / т.нар. „атаки за отказ от услуга”/ са хакерски атаки, които правят една онлайн услуга или мрежов ресурс недостъпни за определени потребители. Докато повечето хакерски атаки се стремят да откраднат важна информация или да инсталират злонамерен софтуер, главната цел на DoS атаките е спиране на достъпа на потребителите до важна информация, обясняват експерти. Те са изключително разпространени, но последните изменения в Наказателния закон дават правомощия на полицията да ги неутрализира.